1/4 szklanki wrzątku1 łyżeczka kwiatów czarnego bzu1/4 szklanki oleju z pestek winogron1 łyżka wosku pszczelego1 kropli olejku lawendowego
W kąpieli wodnej rozpuść wosk pszczeli i olej. W międzyczasie zalej wrzątkiem suszony lub świeży bez i pozostaw go pod przykryciem na 10 minut. Po 10 minutach przecedź i – powoli mieszając – mikserem ręcznym dolewaj rozpuszczony wosk (podobnie jak wówczas, gdy ubijasz majonez). Do gotowego kremu dodaj kroplę olejku i wymieszaj. Pamiętaj jednak, by krem nie dostał się do oczu. Możesz pominąć olejek lawendowy, jednak obniży to trwałość kremu.
Krem przechowuj w lodówce, dopóki nie poczujesz nieprzyjemnego zapachu lub nie zobaczysz pleśni. Krem może się rozwarstwiać, dlatego wylej nadmiar wody.
Krem pod oczy ma również inne zastosowanie – pomoże Ci, gdy będziesz za długo przebywać na słońcu, a Twoja skóra będzie podrażniona..
bartek26