Praktyczna Joanna-maść żywokostowa.odt

(18 KB) Pobierz

Maść żywokostowa

                                                                                                                                                                   Składniki:

                      60g glicerytu żywokostowego (jak zrobić gliceryt znajdziecie na moim kanale YT)

                      25g lanoliny

                      55g tłuszczu (najlepszy będzie smalec gęsi, ale może być też inny na przykład wieprzowy lub jeśli ktoś nie chce używać tłuszczów zwierzęcych może użyć na przykład olej kokosowy)

                      Potrzebujemy też spieniacza do mleka do dobrego połączenia składników.

                      *Dodatkowo: Warto przygotować sobie jeszcze olejki eteryczne takie jak: miętowy, goździkowy i pichtowy, by maść miała jeszcze lepsze działanie i piękny zapach.                         

 

Sposób przygotowania:

Na początku do garnka z gorącą wodą wkładam słoik z lanoliną i tłuszczem i czekam aż się te składniki staną płynne (co jakiś czas mieszam drewnianym patyczkiem).                                                                 Gdy to już nastąpi wkładam zlewkę z glicerytem żywokostowym do kąpieli wodnej i również podgrzewam. Składniki powinny być nagrzane maksymalnie do ok. 35 stopni, a zlewka i słoiczek z tłuszczami powinny mieć podobną temperaturę. Następnie zlewkę oraz słoik wyjmuję z garnka.               Do słoika z tłuszczami wlewam powoli gliceryt jednocześnie mieszając spieniaczem do mleka. Wszystko mieszam do całkowitego połączenia się składników. Gdy mieszanka stygnie, dodaję do niej kolejno po kilka kropel olejków eterycznych: olejku pichtowego, miętowego i goździkowego. Ponownie mieszam. Słoiczek wkładam na chwilę do miski z zimną wodą i mieszam, aż maść lekko zgęstnieje. Gdy maść zacznie gęstnieć szybko przelewam ją do wcześniej przygotowanego ciemnego słoiczka. Maść przechowuję szczelnie zamkniętą w lodówce aż do wykorzystania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin