Chi chi dango mochi - deser.docx

(28 KB) Pobierz

Chi chi dango mochi

Zdjęcie do przepisu: Chi chi dango mochi

Miękki i ciągnisty japoński deser. Tradycyjny smakołyk na dzień chłopca lub dziewcząt. Świetny na piknik lub na imprezę. Ten przepis łatwo wykonać, ale nie próbuj go oszukiwać i go podwajać. Instrukcje muszą być dokładnie przestrzegane.


ilość porcji: 36 

·                      450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej) - można samemu zmielić

·                      500 g (2,5 szkl.) cukru

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      500 ml (2 szkl.) wody

·                      1 łyżeczka aromatu waniliowego

·                      1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

·                      1/4 łyżeczki czerwonego barwnika do żywności

·                      200 g (1,5 szkl.) mąki ziemniaczanej


 Dodaj do listy zakupów

Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.    Gotowanie: 1godz.    Gotowe w: 1godz.10min. 

1.                   Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x33 cm. Trzepaczką wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia; odstawić.

2.                   W średniej misce wymieszać wodę z wanilią, mleczkiem kokosowym i czerwonym barwnikiem do żywności. Dodać mieszankę z mąką ryżową i wymieszać. Wlać do przygotowanej blachy.

3.                   Przykryć blachę folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4.                   Odwrócić blachę z mochi do góry dnem na czystą powierzchnię posypaną mąką ziemniaczaną. Pociąć na małe kawałki za pomocą plastikowego noża. Mochi nie będzie się przyklejać aż tak bardzo do plastikowego noża.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin