Chi chi dango mochi
Miękki i ciągnisty japoński deser. Tradycyjny smakołyk na dzień chłopca lub dziewcząt. Świetny na piknik lub na imprezę. Ten przepis łatwo wykonać, ale nie próbuj go oszukiwać i go podwajać. Instrukcje muszą być dokładnie przestrzegane.
· 450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej) - można samemu zmielić
· 500 g (2,5 szkl.) cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 500 ml (2 szkl.) wody
· 1 łyżeczka aromatu waniliowego
· 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
· 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika do żywności
· 200 g (1,5 szkl.) mąki ziemniaczanej
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x33 cm. Trzepaczką wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia; odstawić.
2. W średniej misce wymieszać wodę z wanilią, mleczkiem kokosowym i czerwonym barwnikiem do żywności. Dodać mieszankę z mąką ryżową i wymieszać. Wlać do przygotowanej blachy.
3. Przykryć blachę folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Odwrócić blachę z mochi do góry dnem na czystą powierzchnię posypaną mąką ziemniaczaną. Pociąć na małe kawałki za pomocą plastikowego noża. Mochi nie będzie się przyklejać aż tak bardzo do plastikowego noża.
hallem