Jak odbudować florę bakteryjną w jelitach.pdf

(121 KB) Pobierz
Jak odbudować florę bakteryjną w jelitach?
Florę bakteryjną w jelitach człowieka stanowią biliony mikroorganizmów, głównie bakterii, które
żyją z nami w korzystnej dla obu stron symbiozie – bakterie mają środowisko do życia i
rozmnażania, zaś człowiek prawdziwe wsparcie dla funkcjonowania układu pokarmowego,
immunologicznego, a nawet nerwowego. Dobrze więc z należytą troską traktować takich
lokatorów. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Probiotyki to według definicji WHO „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej
ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Drobnoustroje produkują kwas
mlekowy i są elementem naturalnej flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki możemy znaleźć
głównie w fermentowanych przetworach mlecznych i kiszonkach.
Prebiotyki, nazywane też „substancjami balastowymi”, to składniki jedzenia nie ulegające
trawieniu (np. błonnik), stają się pokarmem dla naszej flory jelitowej. Takie substancje
znajdziemy głównie w czosnku, cebuli, płatkach owsianych, pszenicy, porach i szparagach.
Kiedy wspomóc jelita?
W niektórych sytuacjach flora bakteryjna w jelitach wymaga specjalnego wsparcia. Dzieje się
tak, kiedy układ pokarmowy z różnych powodów jest obciążony, na przykład przez biegunkę.
Biegunkę
wywołują bakterie (Escherichia
sp., Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter
sp.)
lub rotawirusy. Stosowanie antybiotyków równie często jest przyczyną biegunek, przy
których rolę probiotyków trudno przecenić. Bakterie probiotyczne znalazły także
zastosowanie w przeciwdziałaniu i łagodzeniu zaparć oraz schorzeń alergicznych.
Nadal trwają badania nad związkiem pomiędzy używaniem
probiotyków a chorobami
nowotworowymi.
Jeśli więc cierpisz na którąś z tych dolegliwości lub po prostu czujesz, że
coś „nie gra” w twoich jelitach, możesz wzbogacić swoją dietę o produty pro- i prebiotyczne
bądź wspomóc się suplementami. Pamiętaj, że niekiedy sytuacja wymaga konsultacji z
lekarzem, a niektóre schorzenia leczy się konkretnymi szczepami bakterii.
Domowe sposoby na odbudowanie mikroflory jelitowej
Odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach wcale nie musi być trudne. Możemy to zrobić,
włączając do codziennego jadłospisu produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego
Lactobacillus sp.
Są to przetwory mleczne, takie jak jogurt, maślanka, zsiadłe mleko czy
kefir. Producenci coraz częściej umieszczają na etykiecie informację o zawartości
dobroczynnych mikroorganizmów.
Produkt o właściwościach probiotycznych musi zawierać przynajmniej 10 mln (107)
Bifidobacterium
lub 100 mln (108)
Lactobacillus.
Skład na etykiecie powinien być jak najkrótszy – najlepiej, żeby
ograniczał się do mleka i żywych kultur bakterii, to w zupełności wystarczy. Dobrym źródłem bakterii
kwasu mlekowego są również tradycyjne polskie kiszonki, a zwłaszcza kapusta kiszona, ogórki kiszone
i kwas chlebowy.
Jeśli chcemy odbudować florę bakteryjną w jelitach, nie wolno nam zapominać o
równoczesnym jedzeniu artykułów spożywczych o właściwościach prebiotycznych. Należą
do nich czosnek, por, cebula, pomidory, cykoria, banany, aloes, siemię lniane, jęczmień,
owies i rośliny strączkowe. Poza korzyściami regeneracyjnymi dla mikroflory są bogatym
źródłem wielu cennych
witamin i składników mineralnych.
This document was created with the Win2PDF “Print to PDF” printer available at
https://www.win2pdf.com
This version of Win2PDF 10 is for evaluation and non-commercial use only.
Visit
https://www.win2pdf.com/trial/
for a 30 day trial license.
This page will not be added after purchasing Win2PDF.
https://www.win2pdf.com/purchase/
Zgłoś jeśli naruszono regulamin