Pasta z makreli _ AniaGotuje.pl.pdf

(248 KB) Pobierz
Pasta z makreli
Bardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona
pasta z
makreli
wędzonej z dodatkiem jajek na twardo i szczypiorku. Szykuję ją
w kilka minut i podaję do kanapek lub jajek faszerowanych - super!
- świetna pasta na kanapki
- prosta i super szybka do zrobienia
- pasta idealna również do faszerowania jajek
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
do 650 g pasty
Kaloryczność kcal:
190 w 100 g pasty
Dieta:
bezglutenowa
Składniki:
1 duża wędzona makrela - około 350 g
4 jajka ugotowane na twardo - 215 g
2 średnie ogórki konserwowe - 100 g
kawałek czerwonej cebuli - 30 g
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
garść siekanego szczypiorku
szczypta pieprzu
Pasta z makreli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów,
których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników
otrzymasz około 650 gramów pasty z makreli.
Domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i
żółtym serem.
Pasta z makreli przepis
Makrelę umieść na desce przy dobrym oświetleniu. Podziel ją na dwie
części i usuń ogon i głowę. Zdejmij cały kręgosłup z ośćmi. Odrywaj
kawałki mięsa sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jeszcze małe
ości. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj
widelcem jeszcze raz przeglądając mięso. Skórkę z ryby wyrzuć razem z
ogonem, głową i ośćmi.
Cztery jajka ugotuj na twardo. Obierz je i posiekaj drobno nożem. Zobacz
jak ugotować jajka na twardo.
Dwa ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj
drobno kawałek czerwonej cebuli oraz szczypiorek.
Porada:
Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebulę cukrową,
czosnkową lub zwykłą. Jeśli lubisz czosnek w pastach, to możesz
wycisnąć przez praskę jeden mały ząbek.
W miseczce umieść razem dwie łyżki dobrego majonezu, łyżeczkę
musztardy delikatesowej oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Porada:
Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny lub delikatny
kremowy serek.
Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia i wymieszaj dokładnie.
Gotową pastę z makreli polecam podawać ze świeżymi ziołami. Super
smakuje od razu po zrobieniu lub schłodzona w lodówce. Pastę można jeść
na kanapkach, czy też zajadać z krakersami, warzywami pokrojonymi w
słupki albo na jajkach gotowanych na twardo i pokrojonych w polówki.
Taka pasta jest zatem idealna również jako farsz do jajek gotowanych
wielkanocnych.
Z rybnych dań sprawdź też koniecznie ryba po grecku. Prosty i
sprawdzony przepis. Rybę możesz podać zarówno na ciepło jak i na
zimno.
Podaję również szybki przepis na
kremową pastę z makreli.
Składniki:
- 1 makrela wędzona - 300 g
- łyżka koncentratu pomidorowego
- garść siekanego szczypiorku
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (może być też gęsty jogurt)
- płaska łyżeczka oregano lub szczypta pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Makrelę oczyść dokładnie z ości i skóry. Wszystkie składniki umieść
razem w misce i zmiksuj na gładki krem. Polecam użyć do tego zadania
blendera ręcznego typu żyrafa.
To świetna kremowa pasta na kanapki i na krakersy.
Którą wersję wolisz?
Smacznego.
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu
pod przepisem
Link do przepisu:
https://aniagotuje.pl/go/37939
�½��
Zgłoś jeśli naruszono regulamin