Sałatka cezar _ AniaGotuje.pl.pdf

(269 KB) Pobierz
Sałatka cezar
Sałatka cezar
to bardzo popularna i super pyszna sałatka z chrupiącą
sałatką rzymską i grzankami. Zapraszam po przepis podstawowy oraz po
garść cennych porad i propozycji podania.
- dokładny opis wykonania
- niezawodny przepis na sos cezara
- wiele ciekawostek oraz propozycji podania
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
6 sporych porcji
Kaloryczność kcal:
440 w 1 dużej porcji
Składniki na sałatkę cezar
2 średnie sałaty rzymskie
pół długiej bagietki pszennej
1 podwójna pierś z kurczaka - do 600 g
2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
50 g drobno tartego parmezanu
Składniki na sos cezar
7
1
1
2
1
łyżek dobrej jakości majonezu - około 160 g
płaska łyżka ostrej musztardy - około 15 g
spory ząbek czosnku - około 7 g
łyżki soku z cytryny
łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli
4 łyżki drobno tartego parmezanu - około 35 g
ewentualne dodatki: szczypta pieprzu oraz czerwony ocet winny
Sałatka cezara
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów,
których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników
otrzymasz około sześciu porcji sałatki cezar z kurczakiem.
Przed szykowaniem sałatki cezara zachęcam też do przeczytania najpierw
całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących
składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz przygotować
sałatę z jajkiem na twardo, boczkiem lub nawet z krewetkami.
Sałatka cezar przepis
W pierwszej kolejności przygotuj sos. Aby go zrobić należy wymieszać ze
sobą wszycie składniki: 7 łyżek dobrej jakości majonezu; 1 płaska łyżka
ostrej musztardy; 1 spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; 2 łyżki
soku z cytryny lub łyżka soku z cytryny i łyżka octu z czerwonego wina; 1
łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli; 4 łyżki drobno
tartego parmezanu.
Porada:
Zapraszam po bardzo dokładny przepis na sos cezar, w którym
znajdziesz wiele ciekawych porad. Jeśli sałatkę posypiesz sporą ilością
parmezanu, to możesz go pominąć w składnikach na sos.
W oryginalnej sałatce cezar nie ma kurczaka, więc możesz szykować
sałatkę tak jak ja lub też pominąć kurczaka w składnikach. Jeśli jednak
decydujesz się na wersję z podsmażonymi filetami, to dwa filety (cała
pierś z kurczaka) oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien. Mięso
pokrój na spore kawałki podobnej wielkości (u mnie większe i podłużne).
Kawałki mięsa oprósz odrobiną pieprzu.
Średniej wielkości patelnię nagrzej. Ustaw wyższą niż średnia moc
palnika. Wlej łyżkę oleju do smażenia lub oliwy. Na mocno nagrzanym
tłuszczu kładź ostrożnie kawałki filetów. Mięso podsmażaj tak na rumiano
po około trzy minuty na stronę. Usmażone filety pokój na kawałki na
jeden kęs.
Porada:
Ponieważ fileciki i tak po usmażeniu kroimy na kawałki, to
możesz dla pewności zdjąć na chwilę filet z patelni i przekroić go na
środku. Jeśli mięso jest już w środku białe i dosmażone, to można je
zdejmować. W ten sposób mięso będzie soczyste i usmażysz je w idealnym
czasie.
Patelnię po kurczaku oczyść kawałkiem ręcznika papierowego lub też użyj
innej, większej patelni. Pół długiej bagietki (może być już lekko czerstwa)
pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kosteczkę pod grzanki i
umieść na patelni. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się
zarumienią. Po chwili możesz też polać całość łyżką oliwy. Staraj się
często "mieszać" grzanki, by równomiernie się rumieniły. Grzanki do
sałatki cezara szykujemy bez przypraw. Powinny być idealnie rumiane i
chrupiące w niecałe 7 minut.
Dwie sałaty rzymskie "obierz" z liści. Listki przepłucz pod zimną wodą i
"otrzep" a następnie każdy listek porwij w dłoniach na mniejsze kawałki.
Zazwyczaj usuwam tylko grubszy nerw przy większych liściach
wierzchnich. Wszystkie kawałki sałaty umieść w dużej misce. Wlej do niej
część sosu cezara i wymieszaj całość.
Możesz rozdzielić sałatę w sosie na mniejsze porcje lub też szykować
dalej całość w jednej, dużej misce. Wystarczy już tylko wyłożyć do
miski/na talerze kawałki kurczaka oraz grzanki. Sałatkę posyp bardzo
drobno tartym parmezanem i polej resztą sosu.
Sałatka cezara
jest gotowa do podania. Będzie idealna jako przystawka,
podwieczorek lub kolacja. W wersji z kurczakiem może być tez podana na
obiad. Szykowałam ją już nie tylko z filetami z kurczaka, ale i z jajkami
gotowanymi na twardo oraz plasterkami smażonego boczku. Bardzo
ciekawa wychodzi nawet z zarumienionymi kosteczkami tufu oraz z
krewetkami smażonymi na patelni.
Smacznego.
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu
pod przepisem
Link do przepisu:
https://aniagotuje.pl/go/21731402
�½��
Zgłoś jeśli naruszono regulamin