• ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
• 2 duże marchewki – ok. 280 g
• 3 średnie cebule – ok. 420 g
• 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g
• 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
• 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jesli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek)
• 1 szklanka octu 10 % – 250 ml
• pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
• 1 opakowanie przyprawy gyros (30g)
Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w przyprawie gyros na zimę?
Najpierw należy przygotować garnek – najlepiej taki, który na raz pomieści 7 słoiczków po 540 ml. Zaoszczędzi to Wam trochę czasu i nie będziecie musieli gotować słoików w dwóch partiach. Na dnie takiego garnka należy ułożyć materiałową ściereczkę, potem włożyć słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia, po czym moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Gotować słoiki przez ok. 10-15 minut (10 minut jeśli użyliście mniejszych słoików, a 15 minut jeśli użyliście tak jak ja słoików o pojemności 540 ml). Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić). Postawić słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami w zalewie gyros pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy słoiki będą już zimne, można je spokojnie przenieść do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce) – i można cieszyć się smakiem ogórków gyros przez cały rok!
monia22235