ogorki gyros surówka.odt

(28 KB) Pobierz

Ogórki w zalewie gyros – składniki:

       ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych

       2 duże marchewki – ok. 280 g

       3 średnie cebule – ok. 420 g

       2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g

       2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

       2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jesli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek)

       1 szklanka octu 10 % – 250 ml

       pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml

       1 opakowanie przyprawy gyros (30g)

 

Przepis na Ogórki z przyprawą gyros:

  1. Jeśli używacie ogórków prosto zerwanych z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak kupowane były w sklepie lub sporo wcześniej zrywane, to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Wedle uznania możecie je obrać, ale ja pozostawiam je w skórce. Od ogórków odkroić końcówki, a resztę pokroić w grubsze plastry (ok. 0,5 cm). Pokrojone na plasterki ogórki przełożyć do dużej miski, a następnie zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  2. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  4. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
  5. Wszystkie warzywa (czosnek, cebulę i marchewkę) dodać do ogórków, przemieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość dokładnie wymieszać, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić miskę na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski). W tym czasie ogórki powinny puścić sporo płynów (nie trzeba dolewać wody do zalewy).
  6. Po tych kilku godzinach ogórki wraz z warzywami przełożyć do słoików (u mnie 7 słoików o pojemności 540 ml) i uzupełnić je zalewą (sokami, które puściły warzywa wraz z octem, olejem itd.). Słoiki porządnie zakręcić i zapasteryzować. Jak to zrobić możecie przeczytać poniżej. Smacznego!


Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w przyprawie gyros na zimę?

Najpierw należy przygotować garnek – najlepiej taki, który na raz pomieści 7 słoiczków po 540 ml. Zaoszczędzi to Wam trochę czasu i nie będziecie musieli gotować słoików w dwóch partiach. Na dnie takiego garnka należy ułożyć materiałową ściereczkę, potem włożyć słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia, po czym moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Gotować słoiki przez ok. 10-15 minut (10 minut jeśli użyliście mniejszych słoików, a 15 minut jeśli użyliście tak jak ja słoików o pojemności 540 ml). Po tym czasie wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić). Postawić słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i przykryć ściereczką. Słoiki z ogórkami w zalewie gyros pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy słoiki będą już zimne, można je spokojnie przenieść do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce) – i można cieszyć się smakiem ogórków gyros przez cały rok!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin