Zakwas, jak zrobic swoj wlasny ver. 2.0.pdf

(75 KB) Pobierz
Zakwas – jak zrobić swój własny?
1. Zakwas żytni
Podstawą silnego zakwasu żytniego jest mąka. Ja polecam żytnią razową T2000.
Można zrobić oczywiście z innej żytniej, ale moim zdaniem ta jest najbardziej
odpowiednia.
Rozpoczynamy przygodę z zakwasem.
- słoik lub pojemnik wysoki
- mąka
- letnia woda max 40 stopni
- pokrywka
- gumki recepturki
Do słoika wsypujemy 50 g mąki i zalewany 50 g wody. Mieszamy. Zakrywamy
pojemnik pokrywką. Gumką oznaczamy wysokość na słoiku naszego zakwasu.
Odstawiamy w ciepłe miejsce 26-30 stopni i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Zabieramy z pojemnika 50 g zakwasu. Resztę wywalamy do śmieci. Do tych 50 g
dolewany 50 g wody i wsypujemy 50 g mąki. Mieszamy i postępujemy, jak wyżej. Po
6-12 h (zależy od temp. otoczenia) zakwas urośnie. Przy zakwasie żytnim dokarmiamy
w pierwszych dniach co max 12h. w stosunku 1:1:1. Tyle samo zakwasu co wody i
mąki. Pamiętamy, że nadmiar wyrzucamy / odkładamy do innego pojemnika i
wykorzystujemy np. do zrobienia ciastek, placków lub co kto tam lubi
. Czynności
te powtarzamy przez ok 7 dni. Jeżeli wszystko będzie ok, można spróbować upiec
swój 1 żytni chleb na zakwasie (tu odsyłam do sprawdzonych przepisów w plikach na
grupie).
2. Zakwas pszenny
Zakwas pszenny wyprowadzamy z zakwasu żytniego aktywnego (to taki, który jest
dokarmiony i pracuje). Zabieramy 50 g zakwasu żytniego, dolewany wody i
dosypujemy mąki (ogólnie każdy typ mąki pszennej powinien się nadać). Ja
dokarmiam tą, którą aktualnie piekę chleby.
Zakwas dokarmiamy co 8h w stosunku 1:2:2 lub wyższym. Niektórzy robią nawet
1:5:5. Ja robię przeważnie 1:2:2. Czyli 50 g zakwasu, 100 g wody, 100 g mąki. Po max
3-4 dniach mamy czysty i mocny zakwas pszenny
Zgłoś jeśli naruszono regulamin