Olej kokosowy zapobiega próchnicy atakując odpowiedzialne za nią bakterie.pdf
(
162 KB
)
Pobierz
Olej kokosowy zapobiega próchnicy atakując odpowiedzialne
za nią bakterie
Naukowcy z irlandzkiego
Athlone Institute of Technology
(AIT) odkryli,
że
olej kokosowy
skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii odpowiedzialnych za ubytki i infekcje
jamy ustnej, nie powodując
żadnych
negatywnych skutków ubocznych.
Na potrzeby badania zespół naukowców ze wspomnianego instytutu wzbogacał olej kokosowy i kilka
innych enzymami, aby odtworzyć warunki w jakich te oleje normalnie byłyby przetwarzane w procesie
trawienia. Ten sam zespół następnie stosował każdy z olejów w strawionej postaci na kilku szczepach
bakterii, w tym
Streptococcus mutans,
bakterii wytwarzającej kwas i bardzo często rezydującej w jamie
ustnej człowieka, oraz
Candida albicans,
nastręczającego problemów szczepu drożdży, który może
powodować infekcję jamy ustnej, popularnie zwaną pleśniawką.
Badacze odkryli, że jedynie olej kokosowy wykazywał wyraźne właściwości antybakteryjne i drożdżobójcze
po wystawieniu go na działanie różnych szczepów bakteryjnych. W rzeczywistości okazało się, że
zmodyfikowany enzymami olej kokosowy zwalcza wszystkie szczepy bakteryjne bez wywoływania
jakichkolwiek negatywnych skutków ubocznych, przy tym również nie wspomagając powstawania
odpornych na antybiotyki „superbakterii”.
„Łączenie zmodyfikowanego enzymami oleju kokosowego z produktami przeznaczonymi do higieny jamy
ustnej byłoby atrakcyjną alternatywą dla stosowania dodatków chemicznych (np. fluoru), szczególnie
dlatego, że olej ten działa już w stosunkowo niskich stężeniach”;
tymi słowami niesamowitą antybakteryjną
moc oleju kokosowego opisuje Dr Damien Brady, wiodący badacz AIT.
„Ponadto, wraz ze wzrostem
oporności na antybiotyki, niezwykle istotne jest, abyśmy zwrócili uwagę na nowe możliwości zwalczania
infekcji bakteryjnych”.
W podobnym tonie, Dr Brady zauważa również, że ludzki układ trawienny wykazuje naturalne skłonności
przeciwbakteryjne, jeśli tylko dostarcza mu się odpowiedniej żywności i składników odżywczych. W tym
przypadku spożywanie większej ilości oleju kokosowego może skutecznie zwiększyć ogólną odporność i
uniemożliwić postępowanie szkodliwych, chorobotwórczych patogenów w jamie ustnej, jak również w
całym organizmie.
Olej kokosowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu i zapobieganiu próchnicy niż stosowany obecnie
toksyczny fluor.
Szczególnie interesujące w tych zaskakujących wynikach jest to, że w toku wiarygodnego badania
udowodniono, iż olej kokosowy skutecznie zwalcza szkodliwe bakterie i zapobiega próchnicy.
Olej kokosowy nie tylko pomaga chronić zęby przed próchnicą bakteryjną, ale również przyczynia się do
poprawy trawienia i metabolizmu, sprzyja zdrowiu naszego serca, podwyższa poziom energii oraz
wzmacnia ogólną odporność. Ponieważ naukowcy zgodnie twierdzą, że po spożyciu olej kokosowy
przekształca się w potężną broń w walce z bakteriami, „płukanie” nim ust może także sprzyjać higienie
jamy ustnej poprzez aktywność enzymatyczną oleju również podczas mieszania się ze śliną.
Autor: Jonathan Benson
Źródło:
http://www.naturalnews.com/041821_coconut_oil_tooth_decay_bacteria.html
http://www.bbc.co.uk/news/health-19435442
http://www.cbc.ca/news/technology/coconut-oil-can-combat-tooth-decay-study-suggests-1.1235744
Podziel się ze znajomymi!
Plik z chomika:
ezoteryka_ciekawostki
Inne pliki z tego folderu:
Co mówią „najlepsze dowody” na temat leków przeciwdepresyjnych.pdf
(228 KB)
Wojny o żywność — głód tworzy tańszą siłę roboczą.pdf
(153 KB)
Leczenie próchnicy zębów naturalnym odżywianiem.pdf
(4979 KB)
Fluor i szyszynka.pdf
(2233 KB)
Ekspozycja na fluorek indukuje hamowanie aktywności enzymatycznej trifosfatazy adenozynowej aktywowanej sodem i potasem.pdf
(2117 KB)
Inne foldery tego chomika:
Absolute Zero
AKademia Geopolityki
Anatomia człowieka
andy choinski
apel do polaków !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin