12 toksyn w zwykłym jedzeniu, o których nie wiedziałeś - i jak je usunąć _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Solanina w skórce ziemniaków i tuż pod nią, tomatyna w pomidorach, kwas szczawiowy w rabarbarze, szpinaku i herbacie, lektyny w roślinach strączkowych. Te i inne substancje toksyczne występują naturalnie w żywności. Czy jest się czego obawiać? Czy mają negatywny wpływ na zdrowie? Mam wrażenie, że ostatnio coraz bardziej straszy się na przykład lektynami w roślinach strączkowych, dlatego postanowiłem nagrać o tym film i… uspokoić Państwa. W rzeczywistości robi się burzę w szklance wody.

W filmie omówię takie substancje jak solanina, tomatyna, kwas szczawiowy, kwas fitynowy, kwas pruski, hiperycyna, glukozynolany (goitrogeny), kwas erukowy, lektyny, kukurbitacyny, związki antywitaminowe i kumaryny. Możemy te substancje znaleźć w takich produktach jak ziemniaki, pomidory, nasiona roślin strączkowych, orzechy, olej rzepakowy, szpinak, buraki, seler, otręby, kiełki, różne pestki, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior i wiele innych. Jeśli więc interesuje Państwa zdrowa dieta, zdrowe odżywianie, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Naturalne toksyny - i jak zmniejszyć ich zawartość
0:38 | Składnik 1: solanina w ziemniakach
3:26 | Składnik 2: tomatyna w pomidorach
3:59 | Składnik 3: kwas szczawiowy w rabarbarze, szpinaku, herbacie
5:16 | Składnik 4: kwas fitynowy (fityniany) w strączkowych i orzechach
6:04 | Składnik 5: kwas pruski w pestkach jabłek i wiśni 
6:41 | Składnik 6: hiperycyna w zielu dziurawca zwyczajnego
7:24 | Składnik 7: glukozynolany (goitrogeny) w brokułach i kapustach
8:34 | Składnik 8: kwas erukowy w oleju rzepakowym
10:23 | Składnik 9: lektyny w roślinach strączkowych
11:46 | Składnik 10: kukurbitacyny w dyni, cukinii, kabaczku
12:52 | Składnik 11: związki antywitaminowe w surowych rybach i jajkach
14:13 | Składnik 12: kumaryny w cynamonie chińskim
15:13 | Ważna, prosta zasada

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin