13 rzeczy, które niszczą Twoje JELITA, mikroflorę i perystaltykę _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem odcinka jest zdrowie jelit. Jak dbać o nie? Najważniejsze, to usunąć z diety najbardziej niezdrowe jedzenie. Mikroflora jelitowa czy flora bakteryjna jelit jest wrażliwa na niektóre składniki. Na przykład karagen czy karboksymetyloceluloza potrafią uszkodzić zdrowe jelita. Nadmiar cukru też niszczy mikrobiom jelitowy. Antybiotykoterapia bez probiotykoterapii również będzie szkodzić. Więcej w filmie. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | 13 rzeczy, ktĂłre szkodzÄ… na jelita i jak temu zapobiec
0:26 | 1. Karagen (E407): w jakich produktach występuje?
1:32 | 2. Karboksymetyloceluloza (E466): do czego siÄ™ jÄ… dodaje?
2:17 | 3. Nadmiar cukru: których produktów szczególnie unikać?
4:20 | 4. Sztuczne słodziki, ale nie naturalne: które bezpieczne, które nie?
5:32 | 5. Żywność smażona: jakich produktów smażonych szczególnie unikać?
6:20 | 6. Tłuszcze trans: gdzie jest ich najwięcej?
7:33 | 7. Napoje alkoholowe: w jakiej ilości zaczynają uszkadzać jelita?
8:57 | 8. Palenie papierosów: jak to możliwe, że wpływają na jelita?
9:20 | 9. Antybiotykoterapia: jak uniknąć jej skutków ubocznych?
11:06 | 10. KtĂłre leki szkodzÄ… na jelita?
11:50 | 11. Stres psychiczny: jak oddziałuje na mikroflorę jelitową?
12:31 | 12. KtĂłre choroby i alergie uszkadzajÄ… mikrobiom jelitowy?
13:03 | 13. Cięcie cesarskie a flora bakteryjna jelit dziecka
13:28 | Jak dysbioza wpływa na zdrowie, czyli dlaczego warto o nią dbać?
14:59 | WaĹĽne wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin