80 g tego owocu co kilka dni = mniej chorób, łącz z pomidorem _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Zdrowe owoce i warzywa naraz to zwykle słabe połączenie. Jest jednak wyjątek, a mianowicie awokado. Właściwości zdrowotne awokado, które jest owocem, są bardzo szerokie. Owoc ten doskonale łączy się z warzywami, takimi jak marchew czy pomidory. Właściwości pomidora również są imponujące, a gdy połączymy oba te produkty, to mamy zdrowy duet. Pomidor zawiera likopen, a ten wchłania się 4 razy lepiej, gdy jemy go w obecności tłuszczu z awokado. Jeśli chodzi o potas, pomidory i awokado zawierają go dużo, dzięki czemu połączenie to poprawia krążenie, wzmacnia serce, chroni przed nadciśnieniem. Rozróżnię też awokado Hass a zwykle, którym określa się odmianę Fuerte. Jeśli więc ciekawią Państwa właściwości awokado, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Jak 80 g awokado co kilka dni Ĺ‚Ä…czone z pomidorem poprawia zdrowie
0:38 | Mała wielka prośba
1:08 | Jak na zdrowie wpływa awokado i ile go wystarczy jeść?
8:06 | Dlaczego awokado warto łączyć z pomidorem?
9:35 | Prozdrowotny przepis na zupÄ™ krem na bazie pomidorĂłw i awokado
10:48 | Awokado Hass czy Fuerte, a moĹĽe jeszcze inna odmiana?

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin