Zdrowe owoce i warzywa naraz to zwykle słabe połączenie. Jest jednak wyjątek, a mianowicie awokado. Właściwości zdrowotne awokado, które jest owocem, są bardzo szerokie. Owoc ten doskonale łączy się z warzywami, takimi jak marchew czy pomidory. Właściwości pomidora również są imponujące, a gdy połączymy oba te produkty, to mamy zdrowy duet. Pomidor zawiera likopen, a ten wchłania się 4 razy lepiej, gdy jemy go w obecności tłuszczu z awokado. Jeśli chodzi o potas, pomidory i awokado zawierają go dużo, dzięki czemu połączenie to poprawia krążenie, wzmacnia serce, chroni przed nadciśnieniem. Rozróżnię też awokado Hass a zwykle, którym określa się odmianę Fuerte. Jeśli więc ciekawią Państwa właściwości awokado, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Jak 80 g awokado co kilka dni łączone z pomidorem poprawia zdrowie 0:38 | Mała wielka prośba 1:08 | Jak na zdrowie wpływa awokado i ile go wystarczy jeść? 8:06 | Dlaczego awokado warto łączyć z pomidorem? 9:35 | Prozdrowotny przepis na zupę krem na bazie pomidorów i awokado 10:48 | Awokado Hass czy Fuerte, a może jeszcze inna odmiana? ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal