Dzisiejszy temat to wątroba. Dieta to nie jedyne źródło przyczyn, dlaczego narząd ten choruje (stłuszczenie wątroby i inne schorzenia). Dlatego w tym filmie opowiem, co szkodzi wątrobie. Wymienię przyczyny mniej znane. Wśród nich jest na przykład złe przechowywanie żywności, które powoduje, że jedzenie pleśnieje i powstają mykotoksyny. Szczególnie warto zwrócić uwagę na orzechy, orzeszki ziemne. Witamina A w wysokich dawkach również może zaszkodzić wątrobie. Jeśli ciekawi Państwa, jak dbać o wątrobę domowym sposobem i czego unikać, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Co szkodzi wątrobie: 8 przyczyn mniej znanych 0:27 | Przyczyna 1: mykotoksyny 2:48 | Przyczyna 2: grzyby 3:35 | Przyczyna 3: nadmiar witaminy A 5:10 | Przyczyna 4: wybrane leki 7:24 | Przyczyna 5: zabieg tatuażu 8:27 | Przyczyna 6: błędy żywieniowe 11:14 | Przyczyna 7: nadwaga i otyłość 11:45 | Przyczyna 8: obecność chorób ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal