W tym filmie omówię brokuły. Właściwości brokułów, ich wpływ na zdrowie, szczególnie układ krwionośny, są imponujące. Pod koniec filmu powiem też, jak jeść brokuły: na surowo czy gotowane. Jeśli więc interesuje Państwa zdrowa dieta, zdrowe odżywianie i zdrowe produkty, to warto rozważyć brokuły w codziennej diecie. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Jak na zdrowie wpływa jedzenie brokułów? 0:24 | Ochrona przed zwapnieniem i miażdżycą naczyń krwionośnych 2:42 | Mniejsza zachorowalność na choroby układu krążenia 3:27 | Bardzo silne właściwości przeciwnowotworowe 6:25 | Działanie przeciwzapalne 8:09 | Zapobieganie chorobie cukrzycowej 9:06 | Wspomaganie funkcji poznawczych 10:10 | Poprawa wzroku dzięki luteinie 11:31 | Wysoka zawartość witaminy C 12:47 | Źródło witaminy K1 dla zdrowych stawów i nie tylko 13:22 | Są dobrym źródłem kwasu foliowego 13:55 | Jak jeść brokuły? ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal