Dzisiejszym tematem jest trzustka. Objawy choroby trzustki wymienię w pierwszej części filmu, aby móc w porę rozpoznać zapalenie trzustki. Objawy zależne są od tego, czy zapalenie jest ostre czy przewlekłe. Jeśli chodzi zarówno o przewlekłe zapalenie trzustki, jak i ostre zapalenie trzustki, leczenie musi uwzględniać odciążenie tego gruczołu, a więc dieta powinna być lekkostrawna, ponadto należy łagodzić objawy bólowe, a także przeciwdziałać następstwom niewydolnej trzustki, o czym opowiadam w filmie. Opowiem też, jakie mogą być powikłania niewydolnej trzustki, na przykład cukrzyca. Jeśli więc interesuje Cię temat, jakim jest chora trzustka, co jeść w przebiegu jej zapalenia, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Gdy zdrowie trzustki szwankuje - co robić? 0:59 | Dlaczego zdrowie trzustki jest tak ważne - funkcje 1:29 | 5 objawów ostrego zapalenia trzustki 2:35 | 9 objawów przewlekłego zapalenia trzustki 5:42 | Przyczyny zapalenia trzustki 7:14 | Zaproszenie na mój newsletter 7:52 | Ocena stanu trzustki - jakie badania warto zrobić 10:36 | Zalecenia żywieniowe przy ostrym zapaleniu 13:46 | Zalecenia żywieniowe przy przewlekłym zapaleniu 16:39 | Preparaty stosowane przy chorej trzustce ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal