Jak nie chorować - 9 składników diety na wirusy i bakterie! Co na odporność_ _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(1 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to odporność. Opowiem, czego potrzebuje układ odpornościowy z diety, aby skutecznie odpierał ataki wirusów i innych patogenów chorobotwórczych. Jeśli chodzi o witaminy, niezbędna będzie witamina C, witamina D i witamina A. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to zdrowa dieta na wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej powinna zawiera wystarczająco takich składników jak cynk, selen i żelazo. Z innych składników, które polecam, gdy dostaję pytania, jak nie chorować, to kwasy tłuszczowe omega-3, przede wszystkim EPA i DHA. Ważny jest też mikrobiom (flora bakteryjna) jelit, dlatego pomocne będą probiotyki w formie kapusta kiszona, kefir, maślanka, kimchi, warzywa marynowane niepasteryzowane, czy też zakwas chlebowy oraz prebiotyki. Prebiotyki możemy dostarczyć jedząc zdrowe produkty takie jak czosnek, cebula, szparagi, ziemniaki, otręby, rośliny strączkowe, a także topinambur i miód. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin