Jakich parówek unikać, a które wybierać_ Oceniam skład parówek _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to parówki a zdrowie. Odpowiem na pytanie, czy parówki są zdrowe – czy zdrowa dieta może je zawierać. W filmie analizuję dogłębnie skład parówek, aby mieli Państwo wiedzę, co się w nich kryje i jak różne zawarte w nich składniki wpływają na zdrowie. Mi również zdarza się jeść parówki na śniadanie i opowiem, czym kieruję się przy wyborze. Jeśli ciekawi Państwa, jak zdrowo się odżywiać i dokonywać lepszych wyborów w spożywczaku, to zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Jak wybrać dobre parówki? Moja analiza składu
0:27 | Składnik 1: zawartość mięsa - ile powinno go być?
2:18 | Składnik 2: mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - unikać?
4:11 | Składnik 3: zawartość soli - jaka?
5:42 | Składnik 4: azotyn sodu - obawiać się?
8:28 | Składnik 5: wzmacniacze smaku - jak działają?
10:36 | Składnik 6: ekstrakt drożdżowy - neutralny?
11:19 | Składnik 7: hydrolizat białka roślinnego
13:08 | Składnik 8: tłuszcz wieprzowy i skórki wieprzowe
14:09 | Składnik 9: substancje zagęszczające i stabilizujące
15:47 | Składnik 10: skrobia i maltodekstryna
17:15 | Składnik 11: regulatory kwasowości
18:18 | Składnik 12: cukier, glukoza
18:55 | Cechy dobrych parówek
19:30 | Ten film warto obejrzeć (ketchup)

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin