Dzisiejszy temat to parówki a zdrowie. Odpowiem na pytanie, czy parówki są zdrowe – czy zdrowa dieta może je zawierać. W filmie analizuję dogłębnie skład parówek, aby mieli Państwo wiedzę, co się w nich kryje i jak różne zawarte w nich składniki wpływają na zdrowie. Mi również zdarza się jeść parówki na śniadanie i opowiem, czym kieruję się przy wyborze. Jeśli ciekawi Państwa, jak zdrowo się odżywiać i dokonywać lepszych wyborów w spożywczaku, to zapraszam. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Jak wybrać dobre parówki? Moja analiza składu 0:27 | Składnik 1: zawartość mięsa - ile powinno go być? 2:18 | Składnik 2: mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - unikać? 4:11 | Składnik 3: zawartość soli - jaka? 5:42 | Składnik 4: azotyn sodu - obawiać się? 8:28 | Składnik 5: wzmacniacze smaku - jak działają? 10:36 | Składnik 6: ekstrakt drożdżowy - neutralny? 11:19 | Składnik 7: hydrolizat białka roślinnego 13:08 | Składnik 8: tłuszcz wieprzowy i skórki wieprzowe 14:09 | Składnik 9: substancje zagęszczające i stabilizujące 15:47 | Składnik 10: skrobia i maltodekstryna 17:15 | Składnik 11: regulatory kwasowości 18:18 | Składnik 12: cukier, glukoza 18:55 | Cechy dobrych parówek 19:30 | Ten film warto obejrzeć (ketchup) ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal