Już PÓŁ łyżeczki tego tłuszczu niszczy zdrowie - tłuszcze trans w diecie _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Gdy idzie o zdrowie, tłuszcze trans to jeden z najgorszych składników diety. Mało kto wie, jak znalazły się one w żywności. Otóż zaczęło się od… świec. Mówię o tym w filmie. Tłuszcze w diecie naturalnego pochodzenia nie mają tak złego wpływu na zdrowie, jak jeszcze do niedawna uważano. Dawniej w ogóle nie rozróżniano tłuszczów nieprzetworzonych od przetworzonych, dziś natomiast wiemy, że to właśnie tłuszcze częściowo utwardzone są tymi, które odpowiadają za przewlekłe choroby. Zdrowa dieta powinna więc skupiać się na ich eliminacji. Produkty je zawierające to szkodliwe jedzenie. Przykładowo, tłuszcze częściowo utwardzone, zawierające kwasy tłuszczowe o izomerii trans, powodują choroby serca, zwiększają ryzyko nowotworów, powodują insulinooporność i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, zwiększają stany zapalne, sprzyjają chorobą wątroby. Chcąc zmniejszyć tłuszcz na brzuchu czy ogólnie schudnąć, również warto zacząć od eliminacji tłuszczów częściowo utwardzonych, ponieważ utrudniają procesy metaboliczne związane z spalaniem tkanki tłuszczowej. Jeśli więc interesuje Cię, jak się zdrowo odżywiać, eliminując ze swojej diety szkodliwe tłuszcze, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Szkodliwość częściowo utwardzonych olejów roślinnych
0:50 | Ze świeczek prosto do żywności
1:59 | Czym są izomery trans kwasów tłuszczowych
3:15 | Gdzie znajdują się te szkodliwe dla zdrowia tłuszcze 
4:34 | Wpływ na zdrowie częściowo utwardzonych olejów
4:48 | Skutek 1
7:33 | Skutek 2
9:38 | Skutek 3
10:18 | Skutek 4
11:03 | Skutek 5
11:27 | Skutek 6
12:29 | Skutek 7
13:10 | Jak zweryfikować zawartość tych tłuszczów w produktach
13:54 | Oznaczenia na etykietach produktów
14:48 | Baza Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
15:19 | Naturalne źródła tłuszczów trans

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin