Małe pestki pełne zdrowia - przepis, jak zrobić zdrową pastę słonecznikową _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to pestki słonecznika. Przepisy, jak wykorzystać nasiona słonecznika, są rozmaite. Mój ulubiony to pasta słonecznikowa do chleba na zakwasie, ale można ją stosować również jako dip do przekąsek czy warzyw surowych. Co ważne, warto, aby była to pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami, ponieważ wówczas dostarczamy prozdrowotny likopen. Pestki słonecznika z przyprawami i suszonymi pomidorami to dobre połączenie, ponieważ składniki wspierają swoje wchłanianie i działanie na zdrowie. Słonecznik łuskany, oprócz wielu właściwości zdrowotnych, zawiera sporo tłuszczu, który poprawia wchłanianie likopenu z pomidorów. W przepisie stosuje się również koncentrat pomidorowy, czyli najlepsze źródło likopenu. Jeśli więc temat, jakim jest pasta słonecznikowa do chleba i nie tylko jest dla Ciebie ciekawy, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Dlaczego pestki słonecznika są tak dobre, plus przepis na pastę
0:28 - Pestki słonecznika: wartości, czyli bogactwo składników
0:38 - Witamina E: jedno z najbogatszych źródeł
1:01 - Magnez: również jedno z bogatszych źródeł
1:51 - Selen: składnik ważny dla odporności i nie tylko
2:32 - Mangan: ważny składnik dla zdrowia kości
3:00 - Miedź: na zdrowie kości i naczyń krwionośnych
3:33 - Dużo zdrowego tłuszczu
5:13 - Co daje włączenie do diety pestek słonecznika?
5:32 - Wpływ na zdrowie układu krążenia
7:52 - Wpływ na płodność dzięki
8:20 - Wpływ na nowotwory
9:13 - Wpływ na mózg, psychikę (depresja)
10:17 - Wpływ na poziom glukozy (cukrzyca typu 2, insulinooporność)
11:07 - Wpływ na zdrowie kości
11:36 - Pasta słonecznikowa: przepis
13:39 - Na co pomoże Ci pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami?

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin