Najgorsze produkty ze sklepowych półek! Prowadzą do wielu chorób, ogranicz je _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Zdrowa dieta to nie tylko to, co jemy - włączamy do jadłospisu, ale też to, czego unikamy. Niestety produktów zaliczanych do kategorii ‘niezdrowe jedzenie’ jest dość dużo w dzisiejszym świecie. Zwykle szkodliwe jedzenie to takie, które dostarcza dużo energii, a niewiele składników odżywczych kluczowych dla zdrowia. Czyli tak zwane puste kalorie. Do takich produktów zaliczamy słodkie napoje. Napoje słodzone zawierają to skoncentrowane źródło cukru, czyli glukozy i fruktozy, do jakiej cukier jest rozkładany po spożyciu. Nie jest tajemnicą, że składniki te często nadużywamy z racji łatwej dostępności i po prostu tego, że potrafią uzależniać. Cukier uzależnia. Niezdrowe odżywianie, czy niezdrowa dieta to przede wszystkim taka, która zawiera nadmiar cukrów prostych z produktów przetworzonych. I dziś o tym. Dieta bogata w takie produkty utrudnia odchudzanie, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, powoduje stłuszczenie wątroby, może też powodować niewydolność nerek i wiele innych. Co więcej, przez nadmiar cukru cierpi także zdrowie psychiczne, nasileniu ulega depresja. Jeśli więc interesuje Cię, jak i dlaczego cukier z napojów słodzonych może powodować choroby dietozależne, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin