Są znacznie zdrowsze niż płatki owsiane, wystarczy 20 g dziennie _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Płatki owsiane to nie jedyne, co daje owies. Ziarno owsa przerabia się też na inne produkty mające duży wpływ na zdrowie, a mianowicie otręby owsiane. Beta-glukan w płatkach owsianych jest jednym z najważniejszych ich składników, a w otrębach owsianych jest go więcej, nawet dwukrotnie. Jeśli więc ciekawią Państwa płatki owsiane, właściwości płatków owsianych, a przede wszystkim otręby owsiane i dlaczego są one znacznie zdrowsze od płatków, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Płatki owsiane są zdrowe, ale nawet zdrowsze są otręby owsiane
0:42 | Co wyjątkowego zawierają otręby owsiane
3:04 | Jaką przewagę mają otręby owsiane nad płatkami?
4:44 | Gospodarka węglowodanowa i cukrzyca typu 2
5:53 | Insulinooporność
6:45 | Układ krążenia
7:11 | TrĂłjglicerydy
7:42 | Ciśnienie tętnicze
8:37 | Rak
9:12 | Zdrowie jelit
10:12 | Właściwości prebiotyczne
10:29 | Stany zapalne
11:05 | Nadwaga i otyłość
11:34 | Zdrowie wÄ…troby
12:02 | Jak spożywać otręby owsiane
13:07 | Które otręby owsiane są najlepsze?

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin