Płatki owsiane to nie jedyne, co daje owies. Ziarno owsa przerabia się też na inne produkty mające duży wpływ na zdrowie, a mianowicie otręby owsiane. Beta-glukan w płatkach owsianych jest jednym z najważniejszych ich składników, a w otrębach owsianych jest go więcej, nawet dwukrotnie. Jeśli więc ciekawią Państwa płatki owsiane, właściwości płatków owsianych, a przede wszystkim otręby owsiane i dlaczego są one znacznie zdrowsze od płatków, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Płatki owsiane są zdrowe, ale nawet zdrowsze są otręby owsiane 0:42 | Co wyjątkowego zawierają otręby owsiane 3:04 | Jaką przewagę mają otręby owsiane nad płatkami? 4:44 | Gospodarka węglowodanowa i cukrzyca typu 2 5:53 | Insulinooporność 6:45 | Układ krążenia 7:11 | Trójglicerydy 7:42 | Ciśnienie tętnicze 8:37 | Rak 9:12 | Zdrowie jelit 10:12 | Właściwości prebiotyczne 10:29 | Stany zapalne 11:05 | Nadwaga i otyłość 11:34 | Zdrowie wątroby 12:02 | Jak spożywać otręby owsiane 13:07 | Które otręby owsiane są najlepsze? ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal