Czy ryby są zdrowe? Ogólnie biorąc: tak. Są jednak dwie główne grupy ryb, jedne bardziej wpływają na zdrowie, a drugie mniej, bo zawierają mniej korzystnych związków, a więcej zanieczyszczeń. Dlatego w tym filmie wymieniam zdrowe ryby, po które warto regularnie sięgać, oraz mniej zdrowe, bo zawierające więcej zanieczyszczeń. Od nich należy stronić. Rozpatrując temat ‘ryby a zdrowie’, należy brać pod uwagę właśnie wartości odżywcze i poziom zanieczyszczeń. Warto wiedzieć, że jedzenie ryb codziennie nie jest potrzebne, aby czerpać z nich korzyści zdrowotne. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Lista 13 zdrowych i 9 mniej polecanych ryb 0:39 | Możliwe zanieczyszczenia w rybach 6:05 | Które ryby są bezpieczne, a których unikać 7:00 | 13 ryb, które warto jeść 7:18 | 9 ryb, których warto unikać 7:36 | Ryby a ciąża - co warto wiedzieć 7:54 | Zaproszenie na mój Dziennik Zdrowia 8:32 | Panga: dlaczego nie polecam tej ryby 10:15 | 4 wskazówki, jak zmniejszyć zagrożenia zdrowotne 12:10 | Ile ryb jeść, aby wzmocnić zdrowie 12:54 | Powody, dla których warto jeść ryby 14:21 | Ważne wnioski ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal