Zdrowie wypisane na ciele_ 16 oznak niedoborów w diecie _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Źle na zdrowie przekłada się niedobór magnezu, niedobór cynku, niedobór B12 i inne niedobory składników. Niedobory żelaza również manifestują się wieloma objawami widocznymi na ciele. Stąd dziś opowiem, „jak czytać” oznaki niedoboru składników w diecie. Zdrowa dieta przekłada się w dużym stopniu na nasz organizm. W filmie mówię, co znaczą zmiany na paznokciach, o czym świadczy bladość skóry, zajady w kącikach ust, wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, a także mrowienie dłoni, skurcze mięśni, czy bóle głowy i zawroty oraz szumy uszne, słaba pamięć i koncentracja, depresja czy bezsenność. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | 16 oznak niedoborów w diecie
0:26 | Zmiany na paznokciach
1:32 | Zmiany na skórze
2:35 | Bladość skóry
3:06 | Zajady, pęknięcia w kącikach ust
3:31 | Owrzodzenia ust i języka
4:08 | Zażółcenie białek oczu
4:51 | Wypadanie włosów i zmiany w ich wyglądzie
5:56 | Przewlekłe zmęczenie i osłabienie
7:17 | Mrowienie i drętwienie kończyn
7:57 | Skurcze mięśni
8:35 | Bóle głowy
9:55 | Zaproszenie na mój Poranny Dziennik Zdrowia
10:34 | Szumy uszne
11:57 | Słaba pamięć i spadek koncentracji
13:01 | Depresja, spadek nastroju i niepokój
14:32 | Problemy ze snem
16:01 | Zaburzenia płodności
16:48 | Kurza ślepota (słabe widzenie w ciemności)
17:43 | Ważne wnioski

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin