Źle na zdrowie przekłada się niedobór magnezu, niedobór cynku, niedobór B12 i inne niedobory składników. Niedobory żelaza również manifestują się wieloma objawami widocznymi na ciele. Stąd dziś opowiem, „jak czytać” oznaki niedoboru składników w diecie. Zdrowa dieta przekłada się w dużym stopniu na nasz organizm. W filmie mówię, co znaczą zmiany na paznokciach, o czym świadczy bladość skóry, zajady w kącikach ust, wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, a także mrowienie dłoni, skurcze mięśni, czy bóle głowy i zawroty oraz szumy uszne, słaba pamięć i koncentracja, depresja czy bezsenność. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | 16 oznak niedoborów w diecie 0:26 | Zmiany na paznokciach 1:32 | Zmiany na skórze 2:35 | Bladość skóry 3:06 | Zajady, pęknięcia w kącikach ust 3:31 | Owrzodzenia ust i języka 4:08 | Zażółcenie białek oczu 4:51 | Wypadanie włosów i zmiany w ich wyglądzie 5:56 | Przewlekłe zmęczenie i osłabienie 7:17 | Mrowienie i drętwienie kończyn 7:57 | Skurcze mięśni 8:35 | Bóle głowy 9:55 | Zaproszenie na mój Poranny Dziennik Zdrowia 10:34 | Szumy uszne 11:57 | Słaba pamięć i spadek koncentracji 13:01 | Depresja, spadek nastroju i niepokój 14:32 | Problemy ze snem 16:01 | Zaburzenia płodności 16:48 | Kurza ślepota (słabe widzenie w ciemności) 17:43 | Ważne wnioski ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal