Trzeba uważać, jaki olej do smażenia, czy też jaki tłuszcz do smażenia wybieramy. Złym wyborem są te oleje do smażenia, które zawierają cholesterol. Na patelni utlenia się on i powstaje szkodliwy oksy-cholesterol – składnik blaszki miażdżycowej. Taki cholesterol zawierają tylko tłuszcze do smażenia pochodzenia zwierzęcego. Ale oleje roślinne wcale nie muszą być lepsze! Zawierają bowiem fitosterole, które też ulegają oksydacji na patelni. W efekcie powstają oksy-fitosterole i inne szkodliwe substancje. W filmie opowiem, jak zdrowo smażyć: jaki olej wybrać do smażenia, aby nie szkodzić zdrowiu. Oprócz tego, na czym smażyć najlepiej, mówię również o tłuszczach, które się do tego nie nadają zupełnie. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Mój krótki kanał: @drbartek-krocej ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Jaki tłuszcz do smażenia się nadaje, a jakie nie? 0:56 | Główny cel wyboru tłuszczu do smażenia to? 2:01 | 3 kryteria wyboru tłuszczu, nimi się kieruj 7:58 | Te oleje do smażenia się NIE nadają 10:07 | A te oleje NADAJĄ się do smażenia 10:40 | 7 praktycznych wskazówek, które warto znać ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal