Sałatka z kapusty
Składniki:
· 1 kapustka (ok. 2kg)
· 2 marchewki
· 2 cebule
· 2 czerwone papryki
· 2 łyżki soli
· Czarny mielony pieprz
Zalewa:
· 1szkl cukru
· 1 szkl oleju
· ½ szkl octu
Wykonanie:
1. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski/kostkę, cebule pokroić w kostkę
2. Wsypać 2 łyżki soli i wymieszać
3. Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na 1h
4. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 min
Sałatka na zimę
· 2kg pomidorów
· ½ kg papryki
· 0,8 kg ogórków gruntowych
· 0,6 kg cebuli (pół na pół)
· 6 ząbków czosnku
· Pęczek koperku i pietruszki
· Sól, bazylia, cukier, pieprz ziarnisty
· 120 ml oleju słonecznikowego, ocet
1. Pomidory kroimy w półksiężyce, paprykę w paski, ogórki w grube plastry, cebule, czosnek, koperek i pietruszkę
2. Dodajemy do tego 2 łyżki soli, olej i bazylie,
3. Mieszamy i odstawiamy na 1h, po 30 min mieszamy
4. Na słoik sałatki dodajemy 4-5 ziaren pieprzu, wsypujemy do słoika 1 łyżkę cukru i wlewamy pozostały po sałatce sok
5. Pasteryzujemy 30 min, po pasteryzacji wlewamy do każdego słoika po łyżce octu, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem, sprawdzamy czy nie ma wycieków, studzimy całkowicie
alicjatechnikfarm