salatka_kapusta salatka na zime.docx

(13 KB) Pobierz

Sałatka z kapusty

 

Składniki:

·        1 kapustka (ok. 2kg)

·        2 marchewki

·        2 cebule

·        2 czerwone papryki

·        2 łyżki soli

·        Czarny mielony pieprz

Zalewa:

·        1szkl cukru

·        1 szkl oleju

·        ½ szkl octu

 

Wykonanie:

1.    Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski/kostkę, cebule pokroić w kostkę

2.    Wsypać 2 łyżki soli i wymieszać

3.    Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na 1h

4.    Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 min

 

 

 

 

Sałatka na zimę

 

Składniki:

·        2kg pomidorów

·        ½ kg papryki

·        0,8 kg ogórków gruntowych

·        0,6 kg cebuli (pół na pół)

·        6 ząbków czosnku

·        Pęczek koperku i pietruszki

·        Sól, bazylia, cukier, pieprz ziarnisty

·        120 ml oleju słonecznikowego, ocet

 

Wykonanie:

1.    Pomidory kroimy w półksiężyce, paprykę w paski, ogórki w grube plastry, cebule, czosnek, koperek i pietruszkę

2.    Dodajemy do tego 2 łyżki soli, olej i bazylie,

3.    Mieszamy i odstawiamy na 1h, po 30 min mieszamy

4.    Na słoik sałatki dodajemy 4-5 ziaren pieprzu, wsypujemy do słoika 1 łyżkę cukru i wlewamy pozostały po sałatce sok

5.    Pasteryzujemy 30 min, po pasteryzacji wlewamy do każdego słoika po łyżce octu, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem, sprawdzamy czy nie ma wycieków, studzimy całkowicie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin