Zupa z Dyni (kremowa).pdf

(71 KB) Pobierz
Kremowa zupa z dyni
50
Łatwe
45 min.
6 os.
Składniki
mała dynia
Rosół z kury Knorr
ziemniaki
śmietana do zup
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny mielony
woda
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką
pestki i włókna ze środka.
Krok 2
Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania
kuleczek z melona (potrzebne będzie w
sumie 500 gram kuleczek z dyni).
Krok 3
Ziemniaki obierz i z nich również zrób
kuleczki.
Krok 4
Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową
Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do
momentu, gdy kostka całkowicie się
rozpuści.
Krok 5
Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy
staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 6
Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do
dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw
szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i
odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę
pietruszką i wyłowionymi wcześniej
kuleczkami dyniowymi.
Autor: przepisy.pl
Przepis z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin