Lista zadań nr 1 2020.doc

(31 KB) Pobierz
1

1.       Oblicz wartość stałej dysocjacji dla następujących roztworów kwasu octowego: a) 0.65 M, α=0.519%, b) 0.01 M, α=4.183%, c) 0.0005 M, α= 18.7%

2.       Stała dysocjacji słabego kwasu jednoprotonowego wynosi 2·10-4. Oblicz wartości stopnia dysocjacji dla następujących r-rów wodnych tego kwasu: a) 0.5 M, b) 0.01M, c) 0.0002M.

3.       Dwa roztwory słabego kwasu jednoprotonowego o stałej dysocjacji 5·10-5 wykazują następujące wartości stopnia dysocjacji: a) α=2.1%, b) α=12%. Oblicz stężenia molowe obydwu roztworów.

4.       Stężenie molowe jonów wodorotlenowych w wodnym r-rze amoniaku wynosi 3,17·10-4 mol/dm3, stała dysocjacji 1,75·10-5. Oblicz stężenie molowe tego r-ru.   

5.       W 0,2 M r-rze słabego jednoprotonowego kwasu stężenie jonów hydroniowych wynosi 2·10-4 mol/dm3. Oblicz wartości stopnia i stałej dysocjacji tego kwasu. 

6.       Oblicz stężenie jonów hydroniowych i pH 10mM r-ru kwasu mrówkowego o stałej dysocjacji 1,77·10-4.

7.       Oblicz pH 50mM r-ru wodnego amoniaku o stałej dysocjacji 1,75·10-5.

8.       Oblicz wartość stałej i stopnia dysocjacji 10mM r-ru kwasu mrówkowego, którego pH wynosi 2,38.

9.       Kwas octowy lodowaty (100%) krzepnie w temp. 17,5°C, stała krioskopowa dla kwasu octowego wynosi 3,9 K · kg /mol. Ile gramów wody zawiera kilogram kwasu, który krzepnie w temp. 15,2°C.

10.   Dodanie 250 mg eugenolu (związku odpowiedzialnego za zapach olejku goździkowego) do 100g kamfory spowodowało obniżenie jej temperatury krzepnięcia o 0,62°C. Oblicz masę molową eugenolu. KK = 39,7 K · kg/mol

11.   Korzystając z prawa van’t Hoffa oblicz ciśnienie osmotyczne 5% r-ru wodnego glukozy. R=0,082 dm3 · atm/K; m. cz. glukozy = 180, d = 1,0 g/cm3.

12.   Oblicz wielkość ciśnienia osmotycznego 150 mM NaCl. R = 0,082 dm3 · atm/K, i = 2.

13.   Który z wymienionych r-rów jest izotoniczny dla krwi (П = 7,6 atm): 0,3M r-r glukozy, 5% r-r glukozy, 0,3M NaCl (i=2)?

14.   Białko albumina osocza ma masę cząsteczkową równą 69 kDa. Oblicz ciśnienie osmotyczne roztworu 20g tego białka w 1 litrze roztworu w temp. 25°C (R = 0,082 dm3 · atm/K)

15.   Roztwory mocznika (M = 60 g/mol) oraz glukozy (M = 180g/mol) wykazują w tej samej temperaturze jednakowe ciśnienia osmotyczne (tzn. są izotoniczne). Roztwór wodny glukozy w objętości 1 dm3 zawiera 3,6 g substancji rozpuszczonej. Jakie jest stężenie mocznika?

16.   Zmieszano równe objętości 0,2M roztworu KCl i 0,5M r-ru glukozy. Podaj końcową osmolalność uzyskanego roztworu.

17.   Wodne roztwory – CaCl2 o stężeniu 0,20M oraz Fe(NO3)3 o stężeniu 0,20M umieszczono po dwóch stronach półprzepuszczalnej membrany. Oblicz osmolalność każdego z roztworów oraz wskaż kierunek przepływu wody.

18.   Jaką prężność pary wykazuje r-r 50g sacharozy w 100 g wody w temp. 17ºC? Prężność pary nasyconej wody w tej temperaturze wynosi 1933,17 Pa. M sacharozy = 342,3 g/mol

Zgłoś jeśli naruszono regulamin