Syrop z bzu czarnego leczniczy sok z pachnącego krzewu.odt

(38 KB) Pobierz

Syrop z bzu: leczniczy sok z pachnącego krzewu

Syrop z bzu lekarstwem? A jakże! Syrop z czarnego bzu, który porasta przydrożne skarpy i wabi zapachem od maja do czerwca, jest powszechnie wykorzystywanym środkiem leczniczym. Syrop wyrabia się z owocu bzu czarnego, który dojrzewa w lipcu lub sierpniu. Do przygotowania soku z tej rośliny wykorzystuje się kwiaty oraz dojrzałe owoce bzu.
W jakich chorobach sięga się po syrop z bzu? Jakie właściwości ma ta pachnąca roślina? Spożywając syrop z bzu, posilamy się takimi elementami zdrowego odżywiania jak: flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne. Kwiaty czarnego bzu zawierają też garbniki i cholinę, a owoce witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, antocyjany wspomagające pracę systemu odpornościowego, karotenoidy, pektyny, enzymy i biopierwiastki, jak np. jod, wapń, sód, żelazo, potas. Syrop z bzu ma działanie odkażające w stanach zapalnych oczu i gardła, detoksacyjne oraz moczopędne. Jest powszechnie wykorzystywanym specyfikiem przy przeziębieniach.

Oto przepis na syrop z bzu czarnego:

Syrop z bzu czarnego
Składniki:
- 10 kwiatostanów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 2,5kg cukru,
- sok z 5 cytryn
Sposób przygotowania:
Kwiatostany bzu zalać 2l wrzątku i trzymać tak przez 12-24 godziny. Dodać cukier i sok z cytryn. Zagrzać mocno, ale nie gotować. Przelać do butelek i zakręcić.
Tak przygotowany syrop z bzu czarnego od dawna stosowany jest jako środek na przeziębienia. Działa bowiem napotnie, przeciwgorączkowo i wzmacnia naczynia krwionośne.
Należy pamiętać, że bez zawiera toksyczny składnik zwany sambunigryną, wywołujący nudności i wymioty. Jeśli przygotowujemy więc syrop z bzu, zbieramy z krzewu tylko dojrzałe, ciemne owoce. Po ich osuszeni, należy trzymać je w zamkniętym pudełku.
Szkodliwe właściwości bez traci pod wpływem przetwarzania (suszenie, gotowanie). W umiarkowanych ilościach i prawidłowo przygotowany, syrop z bzu może więc dać ci tylko same korzyści.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin