piersi kurczaka i pieczarki.odt

(427 KB) Pobierz

Szaszłyki

Tak nas ostatnio naszło na szaszłyki z grilla. A, że dla chcącego nic trudnego oto one. Zrobiliśmy je na elektrycznym grillu. Jasne, takie szaszłyki nie są w stu procentach takie jak z normalnego, węglowego grilla ale i tak poczuliśmy na moment powiew lata :))
 

To szaszłyki przygotowane przed grillowaniem

Składniki na 7 szaszłyków:
2 piersi z kurczaka
2 plastry karkówki
2 cebule
pieczarki ok. 18
przyprawa do kurczaka
przyprawa do karkówki
tymianek
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Każde polać łyżeczką oliwy z oliwek, posypać odpowiednią przyprawą (do kurczaka dać tymianku), odrobiną soli (sól jest też w mieszankach przyprawowych więc ostrożnie) i pieprzem i dokładnie wymieszać (najlepiej po prostu pomieszać rękoma
Cebulę przekroić w ćwiartki i podzielić każdą na listki (może być “pakiecik” po 2-3 listki).
Mięso, cebulę i pieczarki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Każdy smażyć na elektrycznym grillu.
No ja niestety swój musiałam posmarować odrobiną oleju - ma już swoje lata

Zgłoś jeśli naruszono regulamin