Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek.
Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka suszonego tymianku • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie) Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii Przygotowanie:
· Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
· W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wy maczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
· Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
· W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.
Pesto z orzechów laskowych i bazylii Składniki: • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych • 1 obrany ząbek czosnku • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii • 1/2 cytryny • 3 czubate łyżki tartego Parmezanu, około 25 g • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa. Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możesz dodać też 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać dwa dni w lodówce.
Tatar73