Kurczak.odt

(111 KB) Pobierz

Skrzydełka i udka miodowo - pomarańczowe

Składniki:

·                     4 udka i 4 skrzydełka

·                     ząbek czosnku

·                     papryczka chili

·                     3 łyżki miodu

·                     3 łyżki sosu sojowego

·                     3 łyżki soku pomarańczowego

·                     łyżeczka kardamonu

·                     szczypta gałki muszkatałowej

·                     łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu

·                     sól, pieprz

Zaczynamy od marynaty:

Czosnek należy obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i też posiekać. Kardamon utłuc.
Miód, sos sojowy, sok pomarańczowy, chili i kardamon wymieszać ze szczyptą gałki muszkatałowej, soli i pieprzu.
Udka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z każdej strony po ok. 15 minut.

 

 

 

 

 

Szaszłyki

Składniki:

·                     pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (z dwóch porcji)

·                     2 papryki czerwone

·                     1 papryka żółta

·                     300 g pieczarek
Marynata:

·                     cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (lub łyżeczka mielonego), oliwa, 3 łyżeczki sosu sojowego, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, szczypta soli i pieprzu

Zaczynamy od marynaty:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, octem, imbirem, cebulą i czosnkiem.
Umyte i osuszone kawałki kurczaka mieszamy z marynatą, a następnie odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Strąki papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, kroimy na pół, albo pozostawiamy całe, jeśli grzyby są małe.
Mięso wyciągamy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Układamy na tackach do grillowania, skrapiamy marynatą, posypujemy ziołami.
Szaszłyki grillujemy nad żarzącymi się węglami około 20 minut. W czasie pieczenia obracamy.

 



Składniki:
4 piersi z kurczaka
5 dag masła
1 drobno posiekana cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:
W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito, lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem

 

 


1 duży kurczak                            
1 butelka jasnego piwa
2 cebule
1 łyżka posiekanych ulubionych ziół       
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na ćwiartki, filetować, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kurczaka i cebulę zalać piwem, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka i cebulę obsączyć z zalewy i nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Jeśli używamy szpadek z drewna należy je na 2 godziny namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na dobrze nagrzanym grillu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami obficie posypanymi koprem i sezonowymi sałatkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin