Składniki:
· 4 udka i 4 skrzydełka
· ząbek czosnku
· papryczka chili
· 3 łyżki miodu
· 3 łyżki sosu sojowego
· 3 łyżki soku pomarańczowego
· łyżeczka kardamonu
· szczypta gałki muszkatałowej
· łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
· sól, pieprz
Zaczynamy od marynaty:
Czosnek należy obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i też posiekać. Kardamon utłuc.Miód, sos sojowy, sok pomarańczowy, chili i kardamon wymieszać ze szczyptą gałki muszkatałowej, soli i pieprzu.Udka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z każdej strony po ok. 15 minut.
· pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (z dwóch porcji)
· 2 papryki czerwone
· 1 papryka żółta
· 300 g pieczarekMarynata:
· cebula, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (lub łyżeczka mielonego), oliwa, 3 łyżeczki sosu sojowego, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, szczypta soli i pieprzu
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, octem, imbirem, cebulą i czosnkiem.Umyte i osuszone kawałki kurczaka mieszamy z marynatą, a następnie odstawiamy na 30 minut do lodówki.Strąki papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, kroimy na pół, albo pozostawiamy całe, jeśli grzyby są małe.Mięso wyciągamy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Układamy na tackach do grillowania, skrapiamy marynatą, posypujemy ziołami.Szaszłyki grillujemy nad żarzącymi się węglami około 20 minut. W czasie pieczenia obracamy.
Składniki:4 piersi z kurczaka 5 dag masła 1 drobno posiekana cebula 1 puszka pomidorów w zalewie 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu pieprz i sólSposób przyrządzenia:W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito, lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem
1 duży kurczak 1 butelka jasnego piwa2 cebule1 łyżka posiekanych ulubionych ziół sól, pieprzSposób przyrządzenia:Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na ćwiartki, filetować, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kurczaka i cebulę zalać piwem, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka i cebulę obsączyć z zalewy i nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Jeśli używamy szpadek z drewna należy je na 2 godziny namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na dobrze nagrzanym grillu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami obficie posypanymi koprem i sezonowymi sałatkami.
Tatar73