Skrzydełka w Sosie Cebulowym
Składniki : Porcja: dla 4 osób
8 skrzydełek
1 duża cebula
2 kromki razowego chleba
2 łyżki wytrawnego białego wina
4 olej
2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku
Przepis:
Skrzydełka natrzeć przyprawą wymieszaną z 4 łyżkami oleju.
Ułożyć w brytfance do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika
i piec w temp. 200 C przez ok. 1 godzinę, kilkakrotnie polewając
sosem z pieczenia. Skrzydełka przełożyć na talerz.
Wylać nadmiar tłuszczu z brytfanki. Cebulę i kokruszony chleb podsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju i przełożyć do brytfanki,
w której piekły się skrzydełka.do brytfanki wlać 1szklankę wody wino i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dokładnie zmiksować.
Skrzydełka podawać z sosem.
Tatar73