Pieczeń Wołowa z rostbefu marynowana w ziołach pieczona w niskiej temperaturze.pdf

(454 KB) Pobierz
PIECZEŃ WOŁOWA Z ROSTBEFU
MARYNOWANA W ZIOŁACH PIECZONA W
NISKIEJ TEMPERATURZE
20 PORCJI | 270 MIN.
SKŁADNIKI:
Sos pieczeniowy z maślaną nutą Pomysłowy WINIARY
1 opakowanie
wytrawne wino białe lub czerwone
50 ml
rostbef
1,5 kg
rozmaryn
2 gałązki
tymianek
6 gałązek
pieprz czarny grubo mielony
2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
olej
4 łyżki
sól
2 łyżeczki
KROK PO KORKU
1.
Wołowinę osusz i pozbaw błon.
[ rostbef ]
2.
Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.
[ rozmaryn , tymianek , pieprz czarny grubo mielony , czosnek , olej ]
3.
Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
4.
Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w
piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.
5.
Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z
piekarnika musi odpocząć.
6.
Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.
[ Sos pieczeniowy z maślaną nutą Pomysłowy WINIARY , wytrawne wino białe lub czerwone ]
Zgłoś jeśli naruszono regulamin