Koncentrat oraz krople do oczu.odt

(40 KB) Pobierz

Glistnik (Jaskółcze ziele) - właściwości

 

Glistnik (znany też jako jaskółcze ziele) to roślina szczególnie znana z właściwości leczenia brodawek, kurzajek, narośli na skórze. Drugą bardzo ważną jego cechą jest stosowanie go w leczeniu chorób oczu.

Kolejną zaletą tej pięknej rośliny jest jej działanie żółciopędne, i ogólnie uzdrawiające wiele chorób układu pokarmowego. Jest ona również stosowana w alergiach, astmie, nerwicach, bezsenności, dzięki swojemu znieczulającemu i uspokajającemu wpływowi na organizm.

 Glistnik znosi kolkę żółciową, jelitową i nerkową. Alkaloidy zawarte w nim działają przeciwarytmicznie.

Roślina ta niszczy grzyby, bakterie i wirusy. Posiada substancje, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

Napar z glistnika podnosi stężenie hemoglobiny we krwi, poprawia krążenie, także przy skokach ciśnienia krwi.

Jak wykorzystać uzdrawiające właściwości 

jaskółczego ziela?

1. Nalewka z glistnika

Zapraszam was do obejrzenia mojego filmu na Youtube, w którym pokazuję jak zrobić taką nalewkę : https://www.youtube.com/watch?v=8bhobBQ8Hq422

Taka nalewka pomaga przy wielu problemach zdrowotnych.                                      Możemy ją stosować wewnętrznie i zewnętrznie.

 

Wewnętrznie :

2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody stosować:

 - przy nerwicy

 - ma działanie uspokajające, rozluźniające, przeciwstresowe i przeciwdrgawkowe

 - przy depresji - działa przeciwlękowo i nasennie

- przy bólach - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane

- przy infekcjach dróg płciowych (wodno – alkoholowe wyciągi)

- przy zastojach żółci w wytrącaniu się złogów w układzie żółciowym - przy bolesnych miesiączkach (może jednak powodować bardziej obfite krwawienia, gdyż jednocześnie pobudza miesiączkowanie)

 - przy grzybicy, gdyż hamuje wzrost grzybów chorobotwórczych pierwotniaków, bakterii i wirusów

 - przy infekcjach wirusowych dzięki substancjom,  które hamują rozwój wirusów, jak i chorobotwórczych bakterii

 - przy chorobach nowotworowych (chelidonina, sangwinaryna, berberyna i chelerytryna mają właściwości cytotoksyczne i antymitotyczne i należą do substancji przeciwnowotworowych)

 - przy chorobach wątroby, gdyż kwas kawowy i ferulowy w glistniku ma właściwości przeciwzapalne (glistnik działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiega jej uszkodzeniu)

 - przy kolce żółciowej, żołądkowej i jelitowej - przynosi szybką pomoc

 

Zewnętrznie stosować :

a) w stanie nierozcieńczonym :

 - do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe)

b) w stanie rozcieńczonym (1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej) - do okładów (np. przy bólach reumatycznych), płukanek i przemywania skóry miejsc problemowych

 

2. Koncentrat oraz krople do oczu z soku z glistnika

Takie krople świetnie się sprawdzą na alergiczne zapalenie spojówek, gdy zaczyna się pylenie, ponieważ od razu pomagają. Bliska mi osoba miała ogromny kłopot z oczami, powracające stany zapalne i narośla wokół oczu i świetnie sprawdziły się te kropelki. Inne specyfiki przepisywane przez okulistę w ogóle nie pomagały.

Przepis na sok z glistnika, koncentrat oraz krople do oczu znajdziecie na moim kanale na Youtube.

Link do mojego filmu : https://www.youtube.com/watch?v=V0HEUMPaIiE&t=25s

Koncentrat do kropli do oczu stosujemy bezpośrednio przy gojeniu wrzodów, ran, odmrożeń, oparzeń oraz różnych alergiach skórnych.

Krople do oczu :

- Dla dorosłych rozrabiamy miksturę w stosunku 1:1. Na 6 ml buteleczkę z kroplomierzem wlewamy 2,5 ml mikstury + 2,5 ml wody destylowanej.

- Dla dzieci rozrabiamy bardziej np. w stosunku 1:3, 1:4. Takie kropelki stosujemy 3 razy dziennie zakrapiając jedną- dwie kropelki do każdego oka przez 11 dni. Potem tyle samo dni robimy przerwę i ponownie powtarzamy ten proces.

 UWAGA : Krople po zakropieniu szczypią w oczy, ale tak powinno być. Jeśli boimy się tego efektu to można je rozrobić bardziej.

 PRZECIWWSKAZANIA : Kropli do oczu nie wolno stosować przy jaskrze, a także nie powinny ich stosować kobiety w ciąży.

 

3. Olej z glistnika

Przepis :

Zależnie od ilości - pokroić ziele, umieścić w słoiku, zalać olejem lnianym lub innym. W ciemnym miejscu trzymamy 1 miesiąc, codziennie wstrząsając. Po miesiącu odcedzamy olej. Powinien mieć mocny ciemnozielony kolor.

Olej z glistnika stosujemy zewnętrznie bezpośrednio na problemy skórne - ukąszenia, obrzęki, wrzody itp.

 

 

4. Kwas Bołotowa

Tak naprawdę , dla mnie jest to mikstura na wszystkie dolegliwości. Wiemy przecież, że zdrowie układu pokarmowego jest kluczowe w odzyskaniu witalności i zdrowia całego organizmu. A ten kwas oczyszcza i regeneruje cały układ pokarmowy. Wszystko dzięki wytworzonym w procesie fermentacji pałeczkom kwasu mlekowego. 

Przepis :

- 3 litry przegotowanej wystudzonej wody

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka drobno pokrojonego  ziela glistnika

- 1 czubata łyżka śmietany swojskiej

Dodatkowo: gaza do zapakowania , coś do obciążenia paczuszki z glistnikiem - u mnie kryształ górski (można wykorzystać też coś szklanego)

Sposób przygotowania:

Do dużego słoja wlewamy 3 litry przegotowanej wody. Gdy jest już tylko lekko ciepła - wsypujemy szklankę cukru i mieszamy drewnianą łyżką lub plastikową  do całkowitego rozpuszczenia. Do kubka  ze śmietaną dodajemy niewielką ilość wody ze słoja i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy zawartość kubka do wcześniejszej mieszanki wody z cukrem. Następnie zapakowujemy w gazę  drobno pokrojony glistnik (łodygi z liśćmi oraz kwiatami) wraz z obciążnikiem i zawiązujemy tak zrobioną paczuszkę (jak na moim filmie Youtube - Link : https://www.youtube.com/watch?v=bPXW47bSA14).

Układamy na dnie naczynia , drewnianą łyżką dociskamy, by wypuścić powietrze. Na koniec przykrywamy słój kilkoma warstwami  gazy, by nie dostały się tam żadne owady.

Co jakiś czas (raz na kilka dni wystarczy) zaglądamy do kwasu i zdejmujemy kożuch, który może tam się tworzyć.

Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce minimum na dwa tygodnie . Proces tworzenia się kwasu zależy od temperatury, maksymalnie trwa do 28 dni. Gotowy kwas ma kolor zielono-żółty, jest klarowny, i smakuje jak lekko gazowany słodko-kwaśny napój z delikatną nutką goryczy. Jest to więc również doskonały napój na upalne dni, w smaku przypominający lemoniadę : Rzadko się zdarza, że coś jest nie tylko bardzo pożyteczne, ale i  smaczne.

 

Na co stosować kwas Bołotowa?

Korzyści ze stosowania tego napoju:

- podniesienie odporności, pozbycie się kaszlu, kataru i innych dolegliwości układu oddechowego,

- oczyszczanie organizmu z metali ciężkich,

- pomaga się uporać z chorobami układu moczowego, rozrodczego (także można stosować zewnętrznie w infekcjach narządów rodnych),

- odbudowa flory bakteryjnej, lepszy metabolizm, regulacja  trawienia

- smarowanie miejsc problemowych na skórze (może być pomocny w dolegliwościach skórnych),

- odmładzanie, regeneracja i odnowa komórek (to jedna z moich ulubionych korzyści:)

 

Jak stosować enzymy z glistnika?

Po zrobieniu kwasu - 1 litr odlewamy do picia i umieszczamy z lodówce, a w jego miejsce robimy dolewkę. Przegotować 1 litr wody, wystudzić, dodać 1/3 szklanki cukru i dobrze rozpuścić. Wlać do pozostałych dwóch litrów kwasu.

Po wypiciu wcześniejszego litra znów uzupełniamy kwas. I tak robimy trzy razy.

Dawkowanie:

- Zaczynamy od małych dawek, tzn. 1 łyżka 3 razy dziennie ok. 20-30 minut przed posiłkiem i obserwujemy organizm. Postępujemy tak przez kilka dni, powoli zwiększając dawkę do maks. 100 ml napoju , 3 razy dziennie.

W ten sposób pijemy kwas przez ok. 14 dni, następnie przechodzimy na dawkę podtrzymującą 100 ml 1 razy dziennie, aż do skończenia płynu.

Kurację przeprowadzamy raz w roku, ze względu na silne działanie substancji zawartych w zielu glistnika.

PRZECIWWSKAZANIA : istnieją doniesienia o przeciwwskazaniach do stosowania przy ostrej białaczce i cukrzycy.

https://praktyczna-joanna.blogspot.com/2020/07/glistnik-jaskocze-ziele.html

 

Zapraszam was również na mojego bloga : https://praktyczna-joanna.blogspot.com/​ ,gdzie również znajdziecie cały przepis oraz moje inne sposoby na wykorzystanie glistnika ?

 

SOK Z GLISTNIKA

Będziemy potrzebować : - jaskółcze ziele ( glistnik) ilość zależy od tego ile chcemy soku.

Sposób przygotowania : Glistnik dzielimy na mniejsze części i wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok przelewamy do słoiczka, następnie zakręcamy i odkładamy na min 5-6 godz.( można na całą noc), żeby cały osad opadł na dno. Po tym czasie przecedzamy przez gazę lub gazik. Warto zrobić sobie taki sok, ponieważ możemy z niego zrobić kilka naturalnych specyfików przydatnych na różne dolegliwości.

Z takiego soku można zrobić między innymi krople do oczu.

 

KONCENTRAT DO KROPLI DO OCZU ORAZ KROPLE DO OCZU

Składniki :

                      125 ml płynnego miodu ( najlepiej swojskiego)

                      125 ml soku z glistnika

                      2 lub 3 % soli drobno mielonej ( ja dałam mniej ok. 1 g)                                                                       

 

Do garnuszka wlewamy miód oraz sok z glistnika. Wszystko podgrzewamy na małym gazie przez ok. 15 min. co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalało. Dokładnie zbieramy pianę, która tworzy się na górze. Po 15 min gotową miksturę przelewamy do słoiczka, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie całkowicie zakręcamy i używamy w razie potrzeby.

Po zrobieniu przez ok. półtora tygodnia należy pozostawić koncentrat niedokręcony, żeby miał dopływ powietrza. Mikstura może leżeć aż do 5 lat szczelnie zamknięta.

Zastosowania :

a) Nierozcieńczoną miksturę : możemy stosować bezpośrednio : przy gojeniu wrzodów, ran, odmrożeń, oparzeń oraz różnych alergiach skórnych.

b) Rozcieńczoną miksturę - krople do oczu :

                      Dla dorosłych rozrabiamy miksturę w stosunku 1 : 1.

Na 6 ml buteleczkę z kroplomierzem wlewamy 2,5 ml mikstury + 2,5 ml wody destylowanej.

                      Dla dzieci rozrabiamy bardziej np. w stosunku 1 : 3, 1 : 4.

 

*Krople po zakropieniu szczypią w oczy ale tak powinno być. Jeśli boimy się tego efektu szczypania no to można je rozrobić bardziej. Kropelki stosujemy 3 razy dziennie zakrapiając jedną lub dwie kropelki do każdego oka przez 11 dni. Potem tyle samo dni robimy przerwę i znowu powtarzamy proces.

 

                      UWAGA : Kropli do oczu NIE WOLNO stosować przy jaskrze, a także nie powinny ich stosować kobiety w ciąży.

 

 

 

Dziekuje Bardzo za ten cudowny przepis a ile dokładnie tej soli w gramach ?

                                                                                                                                                              7


 

                                                                                                                                                              7


Praktyczna Joanna

                                                                                                                                                              7


Nie ma za co! W oryginalnym przepisie jest ok. 2 % .Ja jednak dałam u siebie ok. 1 g soli, gdyż mi się wydawało to dużo.

 

Czy mogę wiedzieć w stosunku do czego 2% tej soli

Praktyczna Joanna

To zależy ile masz razem całego zrobionego roztworu (soku z glistnika z miodem). np. na 100 g roztworu dajemy 2 g soli. Choć w oryginalnym przepisie jest 2% soli ja jednak daje około 1% soli

 

                                                                                                                                                              7


 

                                                                                                                                                              7

Zgłoś jeśli naruszono regulamin