Praktyczna Joanna
W kolejnym odcinku z serii #Domowa apteczka pokażę wam szybki i prosty przepis na leczniczą nalewkę z glistnika. Ponieważ właściwy czas zbioru glistnika to maj i czerwiec, więc warto zrobić sobie w tych miesiącach taką nalewkę bo w tej postaci możemy korzystać z tego leczniczego ziela przez cały rok. Zapraszam was również na mojego bloga : https://praktyczna-joanna.blogspot.com/ ,gdzie również znajdziecie cały przepis oraz moje inne sposoby na wykorzystanie glistnika
Będziemy potrzebować:
– jaskółcze ziele ( glistnik)
– wódkę 40 % ( ja użyłam żubrówki )
– litrowy słoik
Sposób przygotowania :
Na początku bardzo drobno kroimy umyty glistnik. Do litrowego słoika wsypujemy 1 szklankę mocno ubitego glistnika, powinno zajmować ok. 1/5 słoika. Teraz dolewamy 500 ml wódki 40 %. I tak sporządzoną miksturę zakręcamy i odstawiamy na 14 dni do wytrawienia.
Po tym czasie roztwór przefiltrowujemy do czystego słoja przez sitko lub przez gazę.
Gotową nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu i chłodnym miejscu.
Zastosowanie nalewki z glistnika :
Wewnętrznie : 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody stosować:
– przy nerwicy - ma działanie uspokajające, rozluźniające, przeciwstresowe i przeciwdrgawkowe
– przy depresji - działa przeciwlękowo i nasennie
– przy bólach - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane
– przy infekcjach dróg płciowych (wodno – alkoholowe wyciągi)
– przy zastojach żółci w wytrącaniu się złogów w układzie żółciowym
– przy bolesnych miesiączkach (może jednak powodować bardziej obfite krwawienia, gdyż jednocześnie pobudza miesiączkowanie)
– przy grzybicy, gdyż hamuje wzrost grzybów chorobotwórczych pierwotniaków, bakterii i wirusów
– przy infekcjach wirusowych dzięki substancjom, które hamują rozwój wirusów, jak i chorobotwórczych bakterii
– przy chorobach nowotworowych (chelidonina, sangwinaryna, berberyna i chelerytryna mają właściwości cytotoksyczne i antymitotyczne i należą do substancji przeciwnowotworowych)
– przy chorobach wątroby, gdyż kwas kawowy i ferulowy w glistniku ma właściwości przeciwzapalne (glistnik działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiega jej uszkodzeniu)
– przy kolce żółciowej, żołądkowej i jelitowej - przynosi szybką pomoc
Zewnętrznie stosować :
– a ) w stanie nierozcieńczonym :
- do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe)
b) w stanie rozcieńczonym (1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej) - do okładów (np. przy bólach reumatycznych), płukanek i przemywania skóry miejsc problemowych
bartek26