Nalewka z glistnika.odt

(26 KB) Pobierz

 


W kolejnym odcinku z serii #Domowa apteczka pokażę wam szybki i prosty przepis na leczniczą nalewkę z glistnika. Ponieważ właściwy czas zbioru glistnika to maj i czerwiec, więc warto zrobić sobie w tych miesiącach taką nalewkę bo w tej postaci możemy korzystać z tego leczniczego ziela przez cały rok. Zapraszam was również na mojego bloga : https://praktyczna-joanna.blogspot.com/ ,gdzie również znajdziecie cały przepis oraz moje inne sposoby na wykorzystanie glistnika 

 

Będziemy potrzebować:

                      jaskółcze ziele ( glistnik)

                      wódkę 40 % ( ja użyłam żubrówki )

                      litrowy słoik

 

Sposób przygotowania :

 

Na początku bardzo drobno kroimy umyty glistnik. Do litrowego słoika wsypujemy 1 szklankę mocno ubitego glistnika, powinno zajmować ok. 1/5 słoika. Teraz dolewamy 500 ml wódki 40 %.                   I tak sporządzoną miksturę zakręcamy i odstawiamy na 14 dni do wytrawienia. 

Po tym czasie roztwór przefiltrowujemy do czystego słoja przez sitko lub przez gazę.

Gotową nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu i chłodnym miejscu.

 

Zastosowanie nalewki z glistnika :

Wewnętrznie : 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody stosować:

                      przy nerwicy - ma działanie uspokajające, rozluźniające, przeciwstresowe i przeciwdrgawkowe

                      przy depresji - działa przeciwlękowo i nasennie

                      przy bólach - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane

                      przy infekcjach dróg płciowych (wodno – alkoholowe wyciągi)

                      przy zastojach żółci w wytrącaniu się złogów w układzie żółciowym

                      przy bolesnych miesiączkach (może jednak powodować bardziej obfite krwawienia, gdyż jednocześnie pobudza miesiączkowanie)

                      przy grzybicy, gdyż hamuje wzrost grzybów chorobotwórczych pierwotniaków, bakterii i wirusów

                      przy infekcjach wirusowych dzięki substancjom, które hamują rozwój wirusów, jak i chorobotwórczych bakterii

                      przy chorobach nowotworowych (chelidonina, sangwinaryna, berberyna i chelerytryna mają właściwości cytotoksyczne i antymitotyczne i należą do substancji przeciwnowotworowych)

                      przy chorobach wątroby, gdyż kwas kawowy i ferulowy w glistniku ma właściwości przeciwzapalne (glistnik działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiega jej uszkodzeniu)

                      przy kolce żółciowej, żołądkowej i jelitowej - przynosi szybką pomoc

 

Zewnętrznie stosować :

                      a ) w stanie nierozcieńczonym :

- do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe)

b) w stanie rozcieńczonym (1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej) - do okładów (np. przy bólach reumatycznych), płukanek i przemywania skóry miejsc problemowych


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin