Domowa nalewka z głogu
Głóg możesz przyjmować w różnych postaciach. Jedną z nich - nalewkę - bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Najlepsze do tego są owoce głogu zebrane po pierwszych przymrozkach.
W pierwszym etapie potrzebne ci będą następujące składniki: 1 kg owoców głogu, 4 szklanki spirytusu, 1 szklanka przegotowanej wody.
Po dwóch tygodniach przygotuj także: 3 szklanki wody, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 1 łyżeczka cynamonu, 8-10 goździków.
Przygotowania:1. Dokładnie opłukane owoce głogu wsyp do dużego słoja (najlepiej o pojemności 5 litrów). Upewnij się, że pozbyłeś się wszystkich listków i gałązek.2. Spirytus zmieszaj z wodą, mieszankę wlej do słoja.3. Zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Nie zapomnij codziennie potrząsnąć słojem. Dzięki temu owoce i spirytus z wodą będą się ze sobą mieszały.
Po dwóch tygodniach:
Zalecana dzienna dawka nalewki to 1-2 łyżeczki.
bartek26