15 lipca zrywamy zielone orzechy płuczemy kroimy je na pół wrzucamy do słoja 3 litrowego lub większego zalewamy 0,5 lub 1 litra spirytusu w zależności od potrzeb możemy użyć wódki
Tak zalane orzechy muszą stać dość długo nalewka zrobi się czarna lub lekko brązowa w zależności od ilości orzechów. Po kilku tygodniach lub miesiącach możemy odlać spirytus
Od orzechów można nalewkę rozcieńczyć pół na pół z wodą aby osłabić moc spirytusu
Jak kto woli można pić nalewkę bez rozcieńczania lecz jest bardzo mocna.
Testowałem ją na sobie codziennie rano piłem kieliszek 25 gram na czczo w okresie zimowym
Nie chorowałem na żadne przeziębienia co wcześniej mi się zdarzało bardzo często. Niektórzy mogą czuć się słabo po tej nalewce ponieważ jest bardzo silna zabija wirusy odpowiedzialne za przeziębienie, grzyby np. candida którego bardzo ciężko się leczy ale przy zwalczaniu candida musimy zachować dietę bez jedzenia chleba, i różnego rodzaju bakterie
Pomocna przy:
Nalewka z zielonych owoców łagodzi dolegliwości żołądkowe. Orzechy zawierają bowiem garbniki (m.in. kwas elagowy), które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym.
bartek26