Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego aromatu.
400g owoców głogu400ml spirytusu400 ml wódkilaska wanilii2 anyże gwieździste10 suszonych śliwek2 laski cynamonu200g cukru200 ml wody mineralnej
Nalewka z owoców głogu
· 1. Owoce głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki. Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
· 2. Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.
Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze nie piliście. Owoce głogu mają fantastyczne właściwości lecznicze - pomagają przy nadciśnieniu, nerwicach, bezsenności, obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Nalewka z głogu:500 g owoców głogu500 ml spirytusu250 g cukru5 goździkówkawałek cynamonuskórka z 1 cytryny500 ml wody
Nalewka z głogu
· 1. Nalewka z głogu: Owoce głogu płuczemy, osuszamy i wkładamy do zamrażarki na 1 dobę. Następnie rozmrażamy i wkładamy do słoja o pojemności 1,5 litra. Zalewamy spirytusem połączonym z 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Odstawiamy na 4 tygodnie.
· 2. Spirytus zlewamy znad owoców. 250 ml wody zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Studzimy, odcedzamy i łączymy z nalewem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 8 tygodni. Nalewka z głogu gotowa!
Nalewka z głogu uda się także ze świeżych owoców. Jeśli owoce głogu zbieramy po solidnych przymrozkach, nie trzeba ich zamrażać.
Owoce głogu wzmacniają ściany żył i tętnic, dzięki naturalnemu składnikowi, rutynie. Ponoć jeśli przed lub bezpośrednio po ataku serca zażyjemy rutynę zmniejszy ona skutki zawału. Przyjmowana regularnie obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ból przy anginie. Głóg poprawia koncentrację i oczyszcza umysł. Wzbogać swoją apteczkę o nalewkę z głogu.
Rzeczy, których potrzebujesz
· 550g owoców głogu
· 1 litr wódki
Jagody głogu należy dokładnie umyć. Owoce powinny być czerwone i zbierane jesienią. Usuń łamliwe łodyżki i umyj jagody. Po umyciu przełóż je do czystego słoika. Zalej je wódką ponad ich poziom, tak by wódka przykryła jagody.
Jeżeli masz mały ręczny blender, zmiksuj jagody i wódkę na jednolitą miksturę. Gdy nie posiadasz małego blendera, przełóż jagody do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do słoika ze szczelnym zamknięciem. Po zamknięciu słoika przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu przez okres 6 tygodni. Co parę dni potrząsaj słoikiem.
Gdy upłynie okres sześciu tygodni przelej nalewkę przez gęste sitko lub gazę. Otrzymaną nalewkę przelej do ciemnej butelki. Nalewkę można spożywać od razu. Dla dorosłych 2ml (parę kropel) dziennie. Najprostszy sposób spożywania nalewki jest zakropić parę kropel do małej szklanki wody i wypić.
bartek26