Wino z nawłocią.doc

(21 KB) Pobierz
Wino z nawłocią

Wino z nawłocią

 

W działaniu leczniczym są bardziej aktywne związki alkoholowe niż wodne. Wyciąg z nawłoci na winie działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, nie dopuszcza do nadciśnienia oraz „czyści” krew.                                                    Przepis? Bardzo prosty – ciepłym winem czerwonym, wytrawnym zalewamy ścięte końcówki nawłoci (ok 20 cm – z kwiatami, listkami). Wino powinno przykryć części roślinne. Trzymam wino z nawłocią 2 tygodnie, potrząsam codziennie. Po 2 tygodniach przecedzam, dolewam 100 – 150 ml miodu, mieszam. Popijam codziennie po 80-100 ml. Pycha – i to na zdrowie. 

 

 

Jeżeli nie zdążyliście złapać nawłoć tuż przed kwitnieniem, zachęcam Was gorąco do przeprowadzenia prostego procesu utleniania enzymatycznego zwanego ” fermentowaniem ” herbaty z nawłoci .

Zbierz liście nawłoci wraz z częścią kwiatów i potraktuj dłońmi rolując, możesz użyć do tego celu maszynki do mięsa lub malaksera – w istocie zależy nam by ziele puściło soki : tak potraktowany surowiec upchaj na 3/4 pojemności słoika i zakręć szczelnie na 24 do 48 godzin pozostawiając słoik w zacienionym i ciepłym miejscu. Po tym czasie nasza nawłoć nabierze ziołowo- słodowego zapachu a sam surowiec widocznie zmieni swoją barwę na ciemniejszą . To znak że już pora zabrać się za suszenie naszej herbaty .

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin