– 60-70 baldachy kwiatów bzu– 1 kg cukru– 1,5 litra wody– 1-2 cytryny Kwiaty bzu czyścimy z grubych łodyżek i zalewamy jednym litrem przegotowanej gorącej wody. Kwiaty muszą być całe zanurzone w wodzie, odstawiamy na dobę w celu maceracji kwiatów.Następnego dnia gotujemy cukier z 1/2 litra wody do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny, zagotowujemy (gotujemy ok. 3 minuty). Odcedzamy kwiaty przez gazę a otrzymany syrop wlewamy do gorącej wody z cukrem, mieszamy (nie jest konieczne ponowne gotowanie). Przelewamy do słoiczków, zakręcamy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, ustawiamy słoiczki z syropem i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu wyciągamy gorące słoiczki i układamy do dołu denkiem, po wystudzeniu odwracamy.Pasteryzacja pozwoli nam na dłuższe przechowywanie.
bartek26