Rokitnik.doc

(99 KB) Pobierz
Rokitnik – skarbnica witaminy C

Rokitnik – skarbnica witaminy C

Rokitnik poprawia odporność, odbudowuje komórki, opóźnia starzenie, przywra­ca energię i zmniejsza ryzyko chorób. Spośród wszystkich owoców ilością witaminy C dorównuje mu tylko dzika róża i acerola. Zawiera ponad 190 bio­aktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Występuje w nim m.in. kwas omega-7, niezmiernie rzadko występujący w przyrodzie.

Rokitnik – Hippophae rhamnoides – znany również jako „złoto Syberii”, w naturalnym stanie występuje głów­nie wzdłuż wybrzeży morskich. Uprawiany jest przede wszystkim w Rosji, Chinach, Finlandii, Niemczech, Esto­nii; w Polsce powstały niewielkie nasadzenia rokitnika na Suwalszczyźnie oraz w okolicy Łomży.

Leczy od wieków

Rokitnik był powszechnie stosowany w medycynie ludowej Azji od wielu tysięcy lat, najwcześniejsze wzmianki odna­leziono w starożytnych pismach tybetańskich mnichów. Jednak okres jego największej popularności przypada na czasy wypraw Aleksandra Wielkiego (ponad 300 lat p.n.e.). Wówczas to wyczerpani wyprawami żołnierze zauważyli, że ich konie jedzą owoce nieznanych krzewów, podobne do dużych jagód. Postanowili więc ich spróbować.

Po kilku dniach zarówno żołnierze, jak i ich konie odzyskali siły. Od tego czasu krzew ten zyskał łacińską nazwę hippophae, którą można przetłumaczyć jako „błyszczący koń“ (nazwa łacińska pochodzi z greckiego hippos – koń, phao – błysz­czę). To właśnie Aleksander Wielki sprowadził krzewy rokitnika do Europy. Obecnie rokitnik jest szeroko rozpo­wszechniony w Azji i Europie (szczególnie w Rosji), a ostat­nio odkryto go także w Kanadzie. Dżingis-Chan, władca Mongolii i twórca jednego z największych Xlll-wiecznych imperiów, polegał w życiu na trzech fundamentach: dobrze zorganizowanej armii, silnej dyscyplinie i rokitniku. Rokitnik stosowany był także do leczenia oparzeń i skutków choroby popromiennej po katastrofie w Czarnobylu.

Owoc pełen witamin

Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy – jego owoce mają w sobie sok z wita­minami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach. Występuje w nim 190 bioaktywnych substancji – mnogość antyoksydantów, 18 aminokwasów, 14 witamin (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B), 4 prowitaminy oraz mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem).

Owoce charakteryzują się wysoką oleistością zarówno w skórce, miąższu jak i w nasionach. Są bogatym źródłem lipo- i hy- drofilnych substancji biologicznie aktywnych, takich jak: kwasy organiczne, karotenoidy, sterole, witaminy, związki fenolowe oraz charakterystyczne kwasy tłuszczowe. Na­tomiast sok z owoców rokitnika to źródło aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjono­wania organizmu, tj.: treonina (6,24-36,8 mg/100 g), lizyna (3,49-7,2 mg/100 g), fenyloalanina (3,21-20 mg/100 g), izoleucyna (0,97-17,4 mg/100 g). W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, jego liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion tej rośliny.

Skarbiec witaminy C

Owoce zawierają ponad dziesięć razy więcej witaminy C niż cytryna i zajmują trzecią pozycję na liście owoców pod względem jej zawartości (ustępują tylko owocom dzikiej róży i aceroli). Ilość tej witaminy w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny. Te rosnące u wybrzeży mórz, a także w parkach czy ogrodach zwierają średnio 200-250 mg witaminy C (niektóre źródła podają, że nawet 315 mg) w 100 g, a te występujące na obszarach gór środkowej Europy – aż 405-1100 mg/100 g. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrze­bowanie na kwas askorbinowy wynosi średnio 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg dziennie u kobiet i 90 mg dziennie u mężczyzn, co oznacza, że 100 g owoców rokit­nika znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie.

Trwała witamina C

Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż pra­wie nie rozkłada się w procesie przetwarzania (np. na przetwory) i przechowywania. Jest to spowo­dowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy (askorbinazy) w rokitniku.

Leczniczy olej z rokitnika

Z owoców rokitnika można pozyskać przynajmniej dwa róż­niące się składem chemicznym oleje, różne pod względem zawartości m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów – sil­nych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców, m. in. w produkcie pod nazwą handlową Oleosom), a także ste­roli i witaminy E. Olej pozyskany z nasion owoców rokitni­ka stanowi bogate źródło kwasu linolowego (21-40%) oraz a- linolenowego, znanego jako kwas omega-3 (20-43%).

Natomiast w oleju z owoców występuje duża zawartość niezwykle rzadko spotykanego w świecie roślinnym kwasu omega-7 – kwasu palmitooleinowego (9,53-47,8%), który znajduje się w lipidach skóry i dlatego olej otrzymany z miąższu owoców rokitnika stosowany zewnętrznie jest do­brze wchłaniany przez warstwy skóry i skutecznie wspoma­ga proces leczenia uszkodzonej skóry (działa na pobudze­nie regeneracji komórek skóry i śluzówek). Kwas omega-7 wpływa też korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowe­go, poprawę pracy serca (poprzez zmniejszenie miażdżycy i obniżenie ciśnienia), funkcjonowanie układu naczyniowego, moczowo-płciowego i łagodzi stany zapalne.

Przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Duża zawartość beta-karotenu i flawonoidów sprawia, że owoce i napary z li­ści rokitnika stosowane są w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (gośćcu). Sub­stancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

Bogactwo karotenoidów

Owoce rokitnika swoją intensywną barwę zawdzięcza bogatej mieszan­ce karotenoidów. Co ciekawe, z około 600 znanych barwników karoteno- idowych, w owocach rokitnika zostało zidentyfikowanych aż 39.

Ochrona przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw

Dzięki zawartym w rokitniku kwasom organicznym olej z rokitnika stosuje się, by przeciwdziałać negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziaływaniu lekarstw. Olej z rokitnika podawano rosyjskim astronautom jako ochronę przed promieniowaniem.

Jak stosować?

Sok/syrop z rokitnika należy pić w proporcji 1:4 z wodą lub innym sokiem – np. jabłkowym lub pomarańczowym. Szczególnie polecany jest także miąższ z pulpy, gdyż zawiera większą ilość przeciwutleniaczy oraz karetonoidów. Jest doskonały do wzmocnienia odporności – szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, podczas epidemii grypy i innych infekcji. Oprócz tego, z rokitnika można przyrzą­dzać koktajle, sałatki, zupy, desery oraz przetwory: dżemy, konfitury, soki, nalewki.

Czasopismo Harmonia

Rokitnik- źródło witaminy C

Barbara Fołda

 

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin