pierogi.odt

(18 KB) Pobierz

PIEROGI Z KASZĄ I GRZYBAMI

 

2 ugotowane torebki kaszy jęczmiennej

1 durszlak dość drobno pokrojonych ugotowanych grzybów

3 cebule podsmażone

Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, wegetę.

 

 

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

 

1 szklanka kaszy gryczanej – ugotować

2 łyżki suszonych grzybów – ugotować, posiekać

1 cebula – usmażyć

Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, tymianek.

 

PIEROGI Z MIĘSEM, KASZĄ I GRZYBAMI

 

2 udka kurczaka – ugotować, mięso zemleć

5 dkg suszonych grzybów ugotować (wywar zchować), posiekać

1 torebka kaszy gryczanej – ugotować w wywarze z grzybów, trochę posolić

1 duża cebula – posiekać, usmażyć

1 jajko

Wszystko wymieszać dodać sól, pieprz, czosnek, majeranek.

 

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM

 

2 torebki kaszy gryczanej – ugotować

0,5 szklanki suszonych grzybów – namoczyć, posiekać

1 cebula – posiekać

3 ząbki czosnku – posiekać

10 dkg wędzonego boczku – pokroić

Cebulę i czosnek usmażyć, dodać grzyby – poddusić. Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz. Podawać ze skwarkami lub śmietaną.

 

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, CEBULĄ I BOCZKIEM

 

0,5 kg ziemniaków – ugotować, zemleć

0,25 dkg boczku wędzonego

2 cebule

Boczek usmażyć z cebulą. Wszystko wymieszć, dodać sól i pieprz.

 

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

 

0,2dkg soczewicy – zalać 1,5 szklanki wrzątku. Gdy napęcznieje ugotować, rozgnieść lub zmiksować

2 duże cebule – posiekać, usmażyć

3 ząbki czosnku – posiekać

1 jajko

Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek. Podawać z sosem grzybowym.

 

 

 

 

 

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I MIĘSEM

 

0,5 kg mięsa (karkówka, boczek, łopatka) – ugotować, zemleć

30 dkg soczewicy – namoczyć, ugotować, zemleć

2 cebule – posiekać, usmażyć

3 ząbki czosnku – posiekać

Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek.

 

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SEREM

 

30 dkg soczewicy – namoczyć, ugotować

30 dkg twarogu – zemleć z soczewicą

2 cebule – posiekać, usmażyć

3 ząbki czosnku – posiekać

Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz.

 

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI

 

1 szklanka soczewicy – namoczyć, ugotować

1 garść suszonych grzybów – namoczyć, posiekać

1 duża cebula - posiekać

3 ząbki czosnku - posiekać

Cebulę i czosnek usmażyć. Dodać grzyby i soczewicę – poddusić. Dodać sól, pieprz, majeranek.

 

PIEROGI Z RYBĄ

 

40 dkg filetów z ryby (np. mintaj) – zemleć

2 cebule – posiekać, zrumienić

0,5 pęczka natki pietruszki – posiekać

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

Wszystko wymieszać, dodać przyprawę do ryb, sól,pieprz.

 

PIEROGI Z RYBĄ, ZIEMNIAKAMI I BOROWIKAMI

 

2 dkg suszonych borowików (lub innych grzybów suszonych) – namoczyć, ugotować z 1 listkiem laurowym,

                                                   2 ziarnami ziela angielskiego i 1 ząbkiem czosnku. Posiekać.

30 dkg ziemniaków – ugotować, zemleć

40 dkg ryby – posolić, popieprzyć, usmażyć, rozdrobnić

1 cebula – posiekać, usmażyć

Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz.

 

PIEROGI Z RYBĄ WĘDZONĄ

 

0,5 kg ryby wędzonej (makrela) – rozdrobnić

6-8 małych ogórków kiszonych – drobno posiekać

30 dkg sera topionego (kremowy lub ziołowy)

Wszystko wymieszać, dodać 0,5 łyżeczki oregano, ewentualnie sól i pieprz. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanymi ogórkami kiszonymi.

 

 

 

 

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I RYBĄ WĘDZONĄ

 

0,5 wędzonej makreli – rozdrobnić

1 torebka kaszy gryczanej – ugotować

0,5 pęczka natki pietruszki – posiekać

1 cebula czerwona – posiekać, usmażyć

Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz. Podawać ze śmietaną lub smażoną cebulą.

 

 

PIEROGI Z SEREM I KASZĄ GRYCZANĄ

 

1 torebka kaszy gryczanej – ugotować

0,5 kg twarogu – rozdrobnić

0,25 dkg boczku wędzonego

1 cebula – posiekać, usmażyć z boczkiem

3 łyżki śmietany

Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz

 

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (moje)

 

2 garście grzybów suszonych – namoczyć, ugotować (wywar zachować), posiekać

0,5 kg kiszonej kapusty – posiekać, ugotować w wywarze z grzybów

2 jajka na twardo – posiekać

2 cebule – posiekać, usmażyć

Do cebuli dodać grzyby, kapustę, jajka. Usmażyć.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin