PIEROGI Z KASZĄ I GRZYBAMI
2 ugotowane torebki kaszy jęczmiennej
1 durszlak dość drobno pokrojonych ugotowanych grzybów
3 cebule podsmażone
Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, wegetę.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
1 szklanka kaszy gryczanej – ugotować
2 łyżki suszonych grzybów – ugotować, posiekać
1 cebula – usmażyć
Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, tymianek.
PIEROGI Z MIĘSEM, KASZĄ I GRZYBAMI
2 udka kurczaka – ugotować, mięso zemleć
5 dkg suszonych grzybów ugotować (wywar zchować), posiekać
1 torebka kaszy gryczanej – ugotować w wywarze z grzybów, trochę posolić
1 duża cebula – posiekać, usmażyć
1 jajko
Wszystko wymieszać dodać sól, pieprz, czosnek, majeranek.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM
2 torebki kaszy gryczanej – ugotować
0,5 szklanki suszonych grzybów – namoczyć, posiekać
1 cebula – posiekać
3 ząbki czosnku – posiekać
10 dkg wędzonego boczku – pokroić
Cebulę i czosnek usmażyć, dodać grzyby – poddusić. Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz. Podawać ze skwarkami lub śmietaną.
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, CEBULĄ I BOCZKIEM
0,5 kg ziemniaków – ugotować, zemleć
0,25 dkg boczku wędzonego
2 cebule
Boczek usmażyć z cebulą. Wszystko wymieszć, dodać sól i pieprz.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ
0,2dkg soczewicy – zalać 1,5 szklanki wrzątku. Gdy napęcznieje ugotować, rozgnieść lub zmiksować
2 duże cebule – posiekać, usmażyć
Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek. Podawać z sosem grzybowym.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I MIĘSEM
0,5 kg mięsa (karkówka, boczek, łopatka) – ugotować, zemleć
30 dkg soczewicy – namoczyć, ugotować, zemleć
2 cebule – posiekać, usmażyć
Wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SEREM
30 dkg soczewicy – namoczyć, ugotować
30 dkg twarogu – zemleć z soczewicą
Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz.
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI
1 szklanka soczewicy – namoczyć, ugotować
1 garść suszonych grzybów – namoczyć, posiekać
1 duża cebula - posiekać
3 ząbki czosnku - posiekać
Cebulę i czosnek usmażyć. Dodać grzyby i soczewicę – poddusić. Dodać sól, pieprz, majeranek.
PIEROGI Z RYBĄ
40 dkg filetów z ryby (np. mintaj) – zemleć
2 cebule – posiekać, zrumienić
0,5 pęczka natki pietruszki – posiekać
4 łyżki bułki tartej
Wszystko wymieszać, dodać przyprawę do ryb, sól,pieprz.
PIEROGI Z RYBĄ, ZIEMNIAKAMI I BOROWIKAMI
2 dkg suszonych borowików (lub innych grzybów suszonych) – namoczyć, ugotować z 1 listkiem laurowym,
2 ziarnami ziela angielskiego i 1 ząbkiem czosnku. Posiekać.
30 dkg ziemniaków – ugotować, zemleć
40 dkg ryby – posolić, popieprzyć, usmażyć, rozdrobnić
1 cebula – posiekać, usmażyć
PIEROGI Z RYBĄ WĘDZONĄ
0,5 kg ryby wędzonej (makrela) – rozdrobnić
6-8 małych ogórków kiszonych – drobno posiekać
30 dkg sera topionego (kremowy lub ziołowy)
Wszystko wymieszać, dodać 0,5 łyżeczki oregano, ewentualnie sól i pieprz. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanymi ogórkami kiszonymi.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I RYBĄ WĘDZONĄ
0,5 wędzonej makreli – rozdrobnić
1 torebka kaszy gryczanej – ugotować
1 cebula czerwona – posiekać, usmażyć
Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz. Podawać ze śmietaną lub smażoną cebulą.
PIEROGI Z SEREM I KASZĄ GRYCZANĄ
0,5 kg twarogu – rozdrobnić
1 cebula – posiekać, usmażyć z boczkiem
3 łyżki śmietany
Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (moje)
2 garście grzybów suszonych – namoczyć, ugotować (wywar zachować), posiekać
0,5 kg kiszonej kapusty – posiekać, ugotować w wywarze z grzybów
2 jajka na twardo – posiekać
Do cebuli dodać grzyby, kapustę, jajka. Usmażyć.
szumadam