slajdy_listopad_1.pdf

(929 KB) Pobierz
Pamiętajmy o strączkowych
Dr hab. Ewelina Hallmann
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Zakład Żywności Ekologicznej
SGGW w warszawie
Warzywa strączkowe
Rodzina:
Bobowate
(Fabaceae)
Gatunki warzyw strączkowych popularne w Polsce:
fasola zwykła (Phaseolus
vulgaris
L.),
fasola wielkokwiatowa (Phaseolus
coccineus
L.),
groch zwyczajny (Pisum
sativum
L.),
soja warzywna (Glycine
max
L. Merr)
bób (Vicia
faba
L.)
ciecierzyca (Cicer
arietinum
L.)
soczewica jadalna (Lens
culinaris
Medik.),
fasolnik egipski lub wspiega pospolita (Lablab
purpureus)
fasola azuki (Vigna
angularis var. angularis)
fasola mung (Vigna
radiata)
fasola ostrolistna (Phaseolus
acutifolius)
fasola półksiężycowata (Phaseolus
lunatus)
łust głąbigroszek (Psophocarpus
tetragonolobus)
orzacha podziemna (Arachis
hypogaea
L.)
nikla indyjska (Cajanus
cajan)
sorzycha ziemna (Vigna
subterranea
lub
Voandzeia subterranea).
Wartość odżywcza warzyw
strączkowych
BIAŁKO
- strączkowe zawierają najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych - białko stanowi
od 17 do nawet
40% suchej masy
WĘGLOWODANY -
stanowią około
60% masy
suchych nasion roślin strączkowych
-
skrobia
(nie występuje w nasionach soi)
-
monosacharydy
- glukoza, fruktoza, galaktoza i arabinoza
-
oligosacharydy
- sacharoza, rafinoza, stachioza i werbaskoza
-
błonnik pokarmowy
– nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka i wykazuje działanie regulujące
pracę jelit, obniżające poziom cholesterolu i stężenie cukru we krwi.
TŁUSZCZE
- stanowi
około 2%
masy nasion strączkowych; wyjątkiem jest soja, w której zawartość tłuszczu przekracza
20%.
Tłuszcze charakteryzują się bardzo dobrym składem kwasów tłuszczowych, z których
70% stanowią nienasycone kwasy
tłuszczowe takie jak: linolowy, linolenowy i olejowy.
Jednocześnie strączkowe
nie zawierają cholesterolu.
Białko warzyw strączkowych
Wysoka zawartość białka dotyczy głównie
suchych nasion strączkowych
Najwięcej białka
zawierają soja i soczewica, następnie groch oraz fasola
Ze względu na to, że warzywa strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka
-
powinny koniecznie znaleźć się w diecie wegan i wegetarian
Przy zakupie nasion i produktów z soi
powinno zachować się szczególną czujność i czytać
etykiety, gdyż w obrocie i sprzedaży można znaleźć soję
modyfikowaną genetycznie (GMO).
Aby mieć pewność, że spożywamy produkt bez GMO rozwiązaniem są
produkty
ekologiczne,
które nie są genetycznie modyfikowane; oznaczone są
symbolem EKOLIŚCIA
Zgłoś jeśli naruszono regulamin