gruszki w zalewie.rtf

(1 KB) Pobierz

 

    Gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)

    cukier (po 4 łyżki n każdy litrowy słoik)

    woda (u mnie filtrowana z kranu, może być przegotowana)

    goździki (po 2-3 na litrowy słoik) - niekoniecznie

Gruszki zalewamy zimną wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy czyli wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki dokręcamy, wstrząsamy kilka razy żeby cukier z dna się rozpuścił (uwaga żeby się nie poparzyć, można to również zrobić kiedy słoiki lekko ostygną) i obracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin