Melon w pikantnej marynacie.rtf

(1 KB) Pobierz

Melon w pikantnej marynacie

Składniki

1 kg miąższu melona miodowego

100 ml białego octu winnego

200 ml wody

200 ml białego wytrawnego wina

1 strączek papryczki chilli

Kawałek świeżego imbiru

250 g cukru

4 łyżki miodu gryczanego

Laska cynamonu

6 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

Sól

Przygotowanie

Miąższ melona pokroić w kostkę lub specjalną łyżeczką wyciąć kulki i ułożyć w słoikach. Przyrządzić zalewę : Zagotować ocet z białym winem ,miodem ,cukrem ,wodą ,pokrojoną w plasterki papryczką chilli ,obranym i posiekanym imbirem ,cynamonem ,zielem angielskim ,pieprzem i solą. Gorącą marynatą zalać melony w słoiku. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 min w temperaturze 90 stopni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin