Melon w pikantnej marynacie
Składniki
1 kg miąższu melona miodowego
100 ml białego octu winnego
200 ml wody
200 ml białego wytrawnego wina
1 strączek papryczki chilli
Kawałek świeżego imbiru
250 g cukru
4 łyżki miodu gryczanego
Laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
Sól
Przygotowanie
Miąższ melona pokroić w kostkę lub specjalną łyżeczką wyciąć kulki i ułożyć w słoikach. Przyrządzić zalewę : Zagotować ocet z białym winem ,miodem ,cukrem ,wodą ,pokrojoną w plasterki papryczką chilli ,obranym i posiekanym imbirem ,cynamonem ,zielem angielskim ,pieprzem i solą. Gorącą marynatą zalać melony w słoiku. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 min w temperaturze 90 stopni.
piastwygra321