Przepis na pikle z ogórków.rtf

(2 KB) Pobierz

Przepis na pikle z ogórków

 

Na pikle z ogórków według naszego przepisu, przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l.

 

Składniki:

 

    4 kg ogórków gruntowych,

    12 porcji kopru (z kwiatami),

    24 ząbki czosnku,

    2 laski chrzanu,

    12 ziaren ziela angielskiego,

    garść gorczycy,

    pieprz kolorowy ziarnisty.

 

REKLAMA

 

Zalewa:

 

    5 szklanek wody,

    2 szklanki octu,

    6 łyżeczek cukru,

    5 łyżek miodu,

    3 łyżeczki soli,

    1 duża cebula.

 

Sposób przygotowania:

 

    Ogórki umyj i obierz.

    Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.

    Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.

    Przygotuj zalewę do pikli z ogórków - wodę z octem, miodem, cukrem, cebulą pokrojoną w piórka i solą zagotuj (gotuj przez 10 minut).

    W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.

    Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.

 

REKLAMA

 

    Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.

    Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.

    Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.

    Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin