Przepis na pikle z ogórków
Na pikle z ogórków według naszego przepisu, przygotuj 12 słoików o pojemności 0,5 l.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych,
12 porcji kopru (z kwiatami),
24 ząbki czosnku,
2 laski chrzanu,
12 ziaren ziela angielskiego,
garść gorczycy,
pieprz kolorowy ziarnisty.
REKLAMA
Zalewa:
5 szklanek wody,
2 szklanki octu,
6 łyżeczek cukru,
5 łyżek miodu,
3 łyżeczki soli,
1 duża cebula.
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj i obierz.
Pokrój wzdłuż na ćwiartki (albo według uznania w inny sposób, np. na plasterki), usuń nasiona.
Chrzan wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie słupki.
Przygotuj zalewę do pikli z ogórków - wodę z octem, miodem, cukrem, cebulą pokrojoną w piórka i solą zagotuj (gotuj przez 10 minut).
W słoikach ułóż po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 1 sztuce ziela angielskiego, pieprz i gorczycę.
Ciasno poukładaj ćwiartki ogórków, w środek włóż kwiat kopru.
Warzywa w słoikach zalej zalewą do pełna, zakręć i włóż do dużego garnka.
Do garnka ze słoikami wlej wodę do wysokości 3/4 słoików z piklami z ogórków, gotuj przez około 10 minut.
Wyjmij słoiki z piklami z ogórków, ustaw do góry dnem na kilka dni, następnie ustaw w docelowym miejscu.
Pikle z ogórków można jeść już po kilku dniach, warto jednak zostawić chociaż kilka słoików na zimę.
piastwygra321