Schab_w_sosie_pomidorowo-paprykowym.pdf

(234 KB) Pobierz
Schab w sosie pomidorowo-
paprykowym
Porcje:
Trudność:
Koszt:
571 kcal / 1 porcję (470 g)
Wartości odżywcze na 100 g
% Twojego dziennego zapotrzebowania
*
Kalorie
Białko
Tłuszcz
Węglowod.
4
Śr 18
ed zł
nie
121
6%
12 g
25%
7g
10%
4g
1%
*) W oparciu o wytyczne Twojej diety
Czas:
60 min
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 40 min
Narzędzia:
Wyciskarka do czosnku
,Patelnia ,Garnek ,Nóż ,Deska do krojenia
,Łyżka/łyżeczka
Zdjęcia krok po kroku:
Składniki:
1000 g (1 kilogram)
Wieprzowina
schab surowy z
kością
Rosół drobiowy
500 g (500 ml)
220 g (2 średnie)
Cebula
45 g (3 płaskie łyżki)
Koncentrat
pomidorowy 30%
Papryka suszona
20 g
14 g (2 ząbki)
Czosnek
4 g (4 kulka)
Pieprz czarny,
całe ziarna
2 g (1 szt.)
Liść laurowy
50 g (5 płaskich
Mąka pszenna.
łyżek)
typ 500
25 g (5 łyżeczek)
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kawałki. Pieprzymy, solimy i nacieramy papryką z obu
stron. Następnie obtaczamy w mące.
Smażymy z obu stron aż do zarumienienia mięsa.
Cebulę kroimy na kostkę.
Mięso po zarumienieniu zdejmujemy z patelni. Wrzucamy tam cebulę i
szklimy.
Mięso wrzucamy z powrotem do cebuli. Całość zalewamy wywarem,
dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodajemy ziarna pieprzu,
liść laurowy i wyciśnięty PIERWSZY ząbek czosnku. Dusimy ok 40 minut
mieszając od czasu do czasu. Połowę czasu pod przykryciem, aby sos nie
wyparował za szybko.
OPCJONALNIE dodajemy trochę czerwonego wytrawnego wina (4-8
łyżek).
Na ok 10 minut przez zakończeniem gotowania dodajemy drugi
wyciśnięty ząbek czosnku. Potrawę solimy, doprawiamy.
OPCJONALNIE dodajemy śmietanę kremową (np. 30%) i mieszamy.
Uwaga!
Dokument przygotowany indywidualnie dla użytkownika
Monikadiet.
Dokument chroniony prawami autorskimi, rozpowszechnianie będzie karane.
Fitatu 2005-16. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 1
Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin